Thajsko - Koh Lanta

Z Krabi přejíždíme na ostrov Koh Lanta. Mapa.
Jízdenky jsme si zakoupili na stránce Phuket Ferry.
Pro dvě osoby nás stály $ 33,50.
Při koupi jízdenek zadáváte přímo i hotel, kde chcete vyzvednout a auto vás pak na Lantě odveze, kam budete chtít. Je to auto pro asi 10 osob, cestou jsme ještě vyzvedávali další cestovatele. 
Cesta trvala přes tři hodiny a měli jsme jednu zastávku na čůrání :)
Před ostrovem auto najede na trajekt a plujete tak 10 minut na Lantu. 

My jsme si zarezervovali meditační centrum. Těšili jsme se, že si odpočinem, zacvičíme jógu, zameditujeme apod. Po příjezdu jsme se ale zhrozili. Ubytování bylo v džungli, tak si představte, kolik tam bylo komárů. Domek byl postaven z všelijakého harampádí, co kde stavitel našel. Mělo to díry, kde to šlo. V koupelně švábi a hmyz, kterej neumím ani pojmenovat. Postele byli jen prkna, žádné matrace, chápu, je to meditační centrum. Ale na to jsem vůbec nebyla připravená. „Nejlepší“ byla moskytiéra. Roztržená a ani nebyla nad postelí :D 
No řekli jsme si, přeci něco vydržíme, to bude dobrý. Půjčili jsme si motorku a jeli na pláž. Další nevýhoda: bylo to daleko od pláže. Na cestě byli doslova zlý opice. Škoda, že jsme je nenatočili. Jen tak se povalovali po silnici, my kolem nich projížděli a ony po nás vyjeli. Ty jejich zuby mám před očima do dnes. Petr na to šlápl a ujeli jsme jim, tak se nikomu naštěstí nic nestalo. Později jsem četla na toto ubytování recenze a všichni upozorňuji na tyhle rozzuřený opice. Po první noci, kdy se nedalo vedrem spát a měli jsme na sobě asi 50 štípanců a ano, byli jsme namazaný a nastříkaný různými krémy proti komárům od místních, jsme doslova utekli pryč z džungle. 

Bohužel odtud nemám jedinou fotku, tak se mrkněte na díl Cesty s Adél o Koh Lantě a tam uvidíte pár záběrů z meditačního centra. 

Utekli jsme do ráje jménem Lanta Castaway Beach Resort. Pokud chcete být v krásném ubytování za skvělou cenu, nejlepšími snídaněmi a celkově výborným jídlem, skvělými masážemi a ochotným a vždy usmívajícím se personálem, tak běžte sem. Byli jsme tak nadšený, že jsme si to tam prodloužili a strávili jsme tam nakonec 10 dní. 

Pláže na Koh Lanta:


1. Phra Ae Beach (Long beach)

Dlouhá pláž s pár restauracemi a bary. Měli jsme super vlny a pláž každý den místní a dobrovolníci uklízeli.

2. Lanta Secret Beach

Tuhle pláž klidně vynechejte, zas tak secret není a už vůbec není pěkná. Byl tam bordel, Nestojí to ani za zajížďku. 

3. Kantiang Bay

Krásný záliv s opravdu nádhernou pláží! Jsou tam i restaurace a bary. My se byli najíst v baru Why Not? Je přímo na pláži. 

4. Bamboo Beach

Na tuhle pláž jsme se nedostali, protože cestou tam začalo tak strašně pršet, že jsme se před odbočkou na pláž museli otočit a zajet se někam schovat. Mám ale fotky právě na místě, kde jsme se schovávali před deštěm, je to taková vyhlídka na tuto pláž. Podle fotek vypadá skvěle i v tom dešti, tak snad někdy příště. Jestli jste tam byli, tak mi můžete dát vědět, zda opravdu stojí za to.

Skútr na Lantě?
Určitě ano! Cesty jsou pěkný (pokud nejedete někam do džungle). A hlavně je tu klidná doprava. Ani já se tu nebála řídit. Moc aut/motorek tu není. A bez něj se ani na žádnej výlet nedostanete. Můžete využít tuk-tuk, ale ty tu jsou dražší nebo se nás jen snažili natáhnout. Pokud budete bydlet někde na Long beach, tak to máte všude kolem 30 minut.

Kam na výlet?

Mai Kaew Cave – jeskyně v džungli
Vstupné je 200 bahtů na osobu.
Je to náročný výlet, rozhodně neberte s sebou děti, je to pro ně nebezpečný. 
Celá procházka trvá 2 hodiny. Ve skupince nás bylo 6 + 1 průvodce, který doslova hnal. (Bez průvodce tohle ani nezkoušejte!) Nejprve jdete džunglí a šplháte po žebřících. Některým chybí příčky. Někde se jen přitahujete lanem. Před vstupem do jeskyně dostanete čelovku. V jeskyních na vás čekají další žebříky a úzké štěrbiny. Některými se musíte plazit. Někde procházíte po úzkých prknech, většina z nich zlomených, tak dbejte vysoké opatrnosti. Dost to tam také klouže, je tam vysoká vlhkost a dusno. Na druhou stranu je to velký zážitek. Jeskyně je v některých místech opravdu veliká a potkáte tak stovky netopýrů a pavouků, ale pořádných pavouků. Jedna slečna z naší skupiny v té nejužší štěrbině viděla pavouka a zasekla se tam asi na 15 minut, že prostě dál nepůjde. Po dlouhém přemlouvání to nakonec zvládla. 

Doporučuji: pevné boty, oblečení, které vám nebude líto si ušpinit/zničit, vodu.
Nedoporučuji: děti! Budete mít dost práce sami se sebou., žabky, pokud se bojíte pavouků, nechoďte tam (jsou tam pořádný pavouci a v některých místech je budete mít jen pár centimetrů od hlavy). 

Výlet i přes to všechno doporučuju, byl to skvělej zážitek, jen buďte opatrní.

Khlong Chak Waterfall – vodopád a jeskyně
Vstupné je 100 nebo 150 bahtů na osobu, to už si nejsem jistá a určitě běžte bez průvodce. U pokladny dostanete mapu. Tužkou nakreslenou mapu na linkovaný papír vytržený z bločku, kterou pokladní překresluje přímo před Vámi. Docela jsem se obávala toho, zda někam vůbec dojdem. 
Je to malý vodopád, nečekejte nic famózního. Větší zážitek je ta cesta tam nebo koupání nad vodopádem. 
Cesta trvala do 40 minut, když se ztratíte jen jednou jako my :D
Jinak si myslím, že kolem 30 minut dojdete až k vodopádu. Cestou je ještě jeskyně, tak si tam taky zajděte. Na tuhle cestu můžete mít klidně žabky. Párkrát přecházíte potok vodou, tak budou pohodlnější. Dá se vyjít i nad vodopád a tam je menší jezírko s průzračnou vodou, ve kterém se můžete vykoupat. 

Na Lantě je prý úžasný potápění, ale na to spíš běžte v letní sezóně. 
Také se doporučuje Národní park na úplném jihu ostrova, který jsme už ale nestihli, protože nám zase pršelo.

Ostrov Lanta je nádherný a pokud si chcete odpočinout, výborně najíst a u toho koukat na nejhezčí západ slunce, tak tohle místo je právě pro Vás.