Singapur

1 Singapurský dolar (SGD) = 17 Kč

Z Prahy sem koupíte letenky od 10tisíc Kč.
My letěli z Phuketu a letenky nás stáli 2.900 Kč za 2 osoby a se 2 odbavenými zavazadly.

Kolik peněz si vzít s sebou:
Pokud budete chodit i do barů, o kterých Singapur je, tak počítejte, že denně utratíte tak 2tis. Kč. Samozřejmě to jde i levněji, barům se můžete vyhnout a stravovat se ve fastfoodech a ne v restauracích na hlavních ulicích. 

Víza do Singapuru:
Nejsou potřeba. Nic neplatíte. Jen v letadle dostanete papíry k vyplnění. 

Vystupujeme na letišti v Singapuru a už jsme v úžasu. Na letišti mají vodopád přes dvě patra. Letiště je propojené rovnou s obchoďákem a kolem vodopádu jsou zelené terasy stromů a květin. Prostě nádhera. Voní to tu, je tu čerstvý vzduch a cítíme se tu skvěle.

Z letiště jsme se hned vydali ubytovat do centra. Abyste našli metro, musíte vláčkem přejet na jiný terminál. U automatu na lístky stojí obsluha a pomůže vám se zakoupením jízdenky do města. Metro má zkratku SMRT. 

Bydleli jsme u stanice metra Chinatown a dostali jsme se tam asi za hodinku. Z Changi Airport pojedete jednu stanici na Expo, tam vystoupíte, projdete venkem a nastoupíte na modré metro směr Downtown.

Dnes zpětně musím říct, že Chinatown je skvělá lokalita a pokud tam ještě někdy poletím, tak se určitě znovu ubytuji v této čtvrti. Všude dojdete pěšky, jste v ráji výborného jídla a kousek od párty ulice a dvě stanice metra k ostrovu Sentosa.

Ubytovali jsme se v hotelu Collection 1888 Hotel. Na 2-3 noci v pohodě. Déle asi ne, mají opravdu miniaturní pokojíčky. Nedá se tam otevřít ani kufr. Žádná skříň, jen věšák na dveřích. Koupelna je od pokoje rozdělená sklem. Postel má ze tří stran zeď. Pokoje jsou ale skvěle vybavený. Jsou různě podsvícené, místo televize je projektor přes celou protější zeď. Né že bych se dívala po hotelích na telku, ale tohle jsme museli zkusit. Mají super programy s novými filmy. Ozvučení jak v kině. Takže na relax po noci plné párty ideální:).

Kam v Singapuru:

Výhled na Marina Bay Sands:

Nejhezčí výhled (pokud nebudu brát v potaz bary na mrakodrapech v okolí) je kousek od mostu Jubilee bridge. U něj je socha Merlion (hlava lva a tělo ryby). Je tam takový plácek a na něm mraky lidí, tak poznáte, že jste přímo naproti slavnému hotelu. Mapa zde.

Spectra Light Show:

Světelná show se koná před hotelem Marina Bay Sands. Vedle obchodu Louis Vuitton je schodiště na které dojděte tak 10 minut před, ať si zaberete ty nejlepší místečka. Mapa zde.  

Světelná show začíná ve 20:00, pak ve 21:30 a v pátek s v sobotu je i od 23:00.

Gardens by the Bay:

Pokud půjdete večer třeba po světelné show, tak projděte obchoďákem za vámi až do hotelu Garden Bay Sands a v hotelu uvidíte most do zahrady. Mapa cesty zde.

Pokud přijedete metrem, můžete vylézt přímo v hotelu Marina a tudy také projdete do zahrady.

Žádné vstupné do zahrady se neplatí. Platí se pouze pokud chcete na stezku v korunách Super Trees, tzv. OCBC Skyway je za SGD 8. Světelná show je zde každý den od 19:45 a od 20:45.

A teď k barům ve městě, které opravdu stojí za to navštívit:

Moje kamarádka Týnka z Prahy, která v Singapuru také byla a napsala o něm tenhle super článek na svém blogu: zezivotakikiny.cz mi dala kontakt na její kamarádku Lindu, která v Singapuru žije a s tou jsme strávili celý náš pobyt po barech. Tak mám pár skvělých tipů, v jakých barech utratit peníze:)

1. LeVeL 33

Nejvýše položený minipivovar na světě naproti Marina Bay Sands na Marina Blvd v Marina Bay Financial Centre Tower 1. Doporučuje se sem udělat rezervace, ale my jí neměli a v pohodě jsme se sem dostali. Tak to můžete také risknout. Dokonce jsme i chytli stolek s výhledem přímo na hotel s bazénem na střeše.

2. Marina Bay Sands

Jeden z nejslavnějších hotelů na světě. Tři mrakodrapy spojující loď na střeše, na které je bazén s výhledem na město. Hotel má několik barů a diskoték. My navštívili Ce La Vi, kam ale musíte mít rezervaci, dole před výtahem byla nekonečná fronta. Naštěstí tam má Linda známý a byli jsme na Guest listu a jeli rovnou nahoru. Když jsme přijeli nahoru, tak nám ani nepřišlo, že jsme na střeše tak slavného hotelu. Jen ty ceny tam nám to připomněli. Za sklenku vína 30 Singapurských dolarů. Lindy známý nás provedl po střeše hotelu a ukázal i jiné bary a krásné výhledy.

3. 1-Altitude

Nejvýše položený bar na světě s 360 stupňovým výhledem na město. Odtud vypadá loď na hotelu Marina Bay Sands jako prcek. Koktejl Vás tu vyjde minimálně na 20 dolarů a za pivo dáte dolarů 18. Mapa.

4. Sofitel Singapore City Center

Hotel v centru s barem a bazénem na střeše pro veřejnost. Vejdete do hotelu a naproti (asi 20 m) bude výtah přímo do baru. Bývají tu pořádné párty s DJ. U bazénu jsou i ručníky, tak vám stačí s sebou jen plavky. Jo a vede to tu Slovák, tak s ním určitě pokecejte a pozdravujte:)

5. Catch Fly

A to nejlepší na konec!

Tento bar vede naše Linda. Bar je na střeše a dole je i restaurace. Najdete ho v párty ulici na Ann Siang Road - mapa. Určitě se zde zastavte, mají tu točenou Plzeň a výborný lanýžový hranolky!! 

Nezapomeňte se do všech těchto barů hezky obléci, nejlépe smart casual. Kluci uzavřený boty, dlouhé kalhoty, hezké triko/košily. Holky nejlépe šaty, ale u těch se to tak moc neřeší, hlavně, že to holkám sluší.

Výlet na ostrov Sentosa - mapa

Jeďte metrem na stanici Harbour Front. Tam vystoupíte v obchodním centru Vivo a buď můžete pokračovat vláčkem na Sentosu, anebo si to můžete dojít pěšky. Je to kousek a moc pěkná procházka. Na ostrově je zábavný park Universal (cena SGD 75) – ale podstatně menší. Nepředstavujte si to jako na Floridě nebo v Kalifornii. Za to tu mají největší vodní akvárium na světě za SGD 40. Vodní park Adventure Cove Waterpark za SGD 38 a spoustu dalších vymožeností.

Když přejdete ostrov na druhou stranu, tak tam jsou 3 pláže. Tanjug, Palawan a Siloso. Mezi těmito plážema jezdí zdarma autobus, a tak můžete navštívit klidně všechny tři. Byla jsem na pláži Palawan, ze které můžete jít přes lanový most na ostrov Palawan. Pláž je moc pěkná, ale přelidněno. Má to jednu nevýhodu. V okolí Palawan beach není žádné občerstvení!! Za mě doporučuji Siloso beach. Je to klidnější pláž a není na ní tolik lidí. Dokonce jsme tam byli v době, kdy tam byla výstava soch z písku a všude byli postavičky ze Star Wars. Výstavy jsou zdarma a konají se zde - mapa.

Až se setmí, tak se běžte podívat na Crane dance. Je to světelná a vodní show jeřábů. Je u mostu po cestě zpět na pevninu.

Tip: rozhodně nejezděte na Sentosu o víkendu, je tam extrémně narváno. Všude nekonečný fronty a na vláček ze Sentosy se čeká hodinu a déle.