Filipíny - Naga & CWC

Wakepark, ubytování, doprava, občerstvení, nákupy a výlety

Naga

Opouštíme Manilu a letíme do Nagy. Město Naga je na stejném ostrově jako Manila, tak máte více možností, jak se tam dostat. 
Letadlem: vrtuláčkem asi pro 80-90 osob. Cena: 2.000 Kč/1 osoba. Let trvá 90 minut. 
Autobusem: noční bus s lehátky trvá 11 hodin jízdy. Cena za noční bus od 400 Kč/1 osoba. Denní bus je dražší cca od 600 Kč/1 osoba.

Proč Naga?
Nejlepší Wakepark na světě se nachází právě kousek od Nagy. CWC (CamSur Watersports Complex) je od letiště asi 5 minut jízdy. 
Sjíždí se sem nejlepší wejkaři z celého světa. A Péťa se chce ve wejku stále zlepšovat, tak si tu zařídil českého instruktora Kubu Zálejského a s ním teď bude trávit veškerý volný čas na vodě. 

Ubytování:
Buď se můžete ubytovat přímo ve wakeparku anebo v hotelu Elizabeth, který nám Kuba doporučil a také tu bydlí, stejně tak, jako spoustu dalších wejkařů. Hotel nás stál na 13 nocí 5.144 Kč i se snídaní.
Hotel Elizabeth je takový Hilton Nagy a okolí. Sice to nemá s Hiltonem ani zdaleka nic společného, ale hotel má klimatizaci a teplou vodu, což je tady úspěch. WiFi je tu strašná, tak jako celkově na Filipínách. Snídaně mají pouze filipínské, které nezahrnují ovoce. Všechny snídaně níže (Silog) zahrnují rýži, volské oko a kafe nebo džus z prášku. Máte na výběr z těchto pokrmů:
Hotsilog: Hot dog – takový větší párek – spíš to připomíná klobásku. 
Longsilog: Longanisa – klobása
Tocilog: Tocino – místní slanina
Cornsilog: asi mleté maso nebo spíš trhané s bramborem. Jednou jsem si to omylem dala. Není to moc chutné. 
Tapsilog: Beef tapa – hovězí 
Bangsilog: Fried Bangus – smažená ryba. Taky jsem to jednou omylem k snídani vyzkoušela. Není to tak hrozné. Spíš nezvyk si dávat k snídani rybu. 

Doprava:

Taxi: strašně natahujou, jsou zvyklý, že turista zaplatí hodně, a tak nejdou ani moc s cenou dolů. 
Grab: Pevná cena. Nízká cena. Horší je se vždycky potkat, pokud to je velké místo jako letiště apod. 
Jeepney: Je to takový autobus se vstupem vzadu. Nejlevnější doprava. Když jeepny uvidíte, mávnete rukou, zastaví vám a naskočíte dozadu. Připravte si drobné. Platili jsme 10–40 pesos za osobu. Ty pošlete po ostatních až k řidiči a až budete chtít vystoupit, tak jen zabušíte na auto a oni vám zastaví. 
Skútr: Na den stojí 350 pesos. Určitě si řekněte o automat a zkontrolujte si motorku a trochu se s ní projeďte, mají tu ty největší šroty, co jsme zatím viděli. Dokonce nám pronajali motorku bez zrcátek. Petr si toho ani nevšiml, až když chtěl předjíždět :D Helmu k tomu nedostanete, tu si musíte sehnat za dalších 100 pesos/1 den. 
Minivan: ten si stopnete stejně jako jeepney. Končí na hlavních autobusových nádraží a stojí většinou tak o 10 pesos víc než jeepney. 

Wakepark: 
Ceník:
2 týdny: 5000 pesos
1 měsíc: 6750 pesos
1 hodina: 180 pesos
Celý den: 975 pesos

V CWC najdete restauraci, bar, vlek pro začátečníky, masáže, aquapark, paddleboard, kajak, windsurfing a bazén. 

Restaurace: 
Ceny jako u nás. Jídlo je v celku dobré. 

Masáže:
350 pesos/1 hod venku u wakeparku (156 Kč)
400 pesos/ 1 hod na pokoji (190 Kč)

Paddleboard: 200 pesos/1 hod.

Kajak: 1 osoba: 200 pesos/1 hod. Pro 2 osoby: 350 pesos/1 hod.

Windsurfing: 350 pesos/1 hod.

Občerstvení a restaurace v okolí:
Pokud nechcete jíst jen ve wakeparku:
Cestou do CWC (z Elizabeth hotelu), když odbočíte z hlavní silnice směrem na CWC je obchod 7/11. Zde a kolem něj nakoupíte spoustu jídla za až směšné ceny. Např.: 
Polévka: 15 pesos

Tenhle kynutý knedlík plněný masem seženete v 7/11 a jmenuje se to Siopao Asado. Mají různé náplně.

Angel’s burger: 1 koupíš druhý dostaneš: 40 pesos/2 cheeseburgery. Pití tam mají za 17 pesos/300 ml - např. Mountain Dew (chuťově takový mix sprite a redbull). 
Naproti 7/11 uvidíte, jak grilují kuřata: půl kuřete cca 100 pesos

Green Earth Café:

Veganská restaurace. Bohužel se na jídlo čeká cca 2 hod. Snad to ještě vylepší a zrychlí. Zelenina je z farmy, která je pod sopkou Isarog. Vše je naprosto čerstvé a chutné. Interiér i exteriér je moc pěkný.

Mapa: zde

Bigg’s Dinner:

Pokud máte radši maso, zajděte si do Bigg’s Dinners. Je to v Naze v každém obchodním centru, ale mají své pobočky i různě ve městě, a nejen v Naze, ale třeba i v Pili. Pokud máte rádi pálivé doporučuji Beef Salpicao a pokud ne, tak dost podobné je tomu Tinderloin Tips. Je to navíc s omáčkou a za mě naprosto boží. Jídlo stojí 189 pesos. Celá restaurace je v americkém stylu.

Sweedy Foodie:

Bohužel jsme nezkoušeli, ale doporučovali nám to ve wakeparku. Objednejte si steak a rýži. 

Kam za nočním životem:

Klidně můžete zůstat ve wakeparku. Je velká šance, že tam zrovna někdo bude popíjet. 
Jinak se vydejte do Nagy. Hlavně o víkendu. 
RM 22/ Rookies 22: pokud nikoho nepotkáte ve wakeparku, tak jsou všichni tady…
Sadi Baloy: jak je známo, tak Filipínci milují karaoke. Po karaoke tu ale pouští klasický pop a je tu z toho diskotéka. 

Místní alkohol:

Pivo: 
San Miguel Pilsen (dobré pivo a mají i light verzi pro ty, co drží dietu:)
Red Horse (pivo s rumem). Má to 6,9%. Prodávají i litr ve skle.

Rum:
Určitě ochutnejte místní rum. Chuť je dobrá a cena ještě lepší. 
1 litr filipínského rumu stojí 126 pesos = 58 Kč (v 7/11).

Gin:
Ani ten byste neměli vynechat. Cena stejná jak u rumu. 

Nákupy:
Pokud potřebujete do lékárny, další data do telefonu, nové žabky nebo plavky nebo prostě cokoliv, tak pokud jste to nenašli někde ve vašem okolí, zajeďte si do obchodního centra. Je to jako byste přijeli v Praze do Palladia. Jsou tam supermarkety a obchody, jako máme u nás. Takže tam seženete všechno.  

  1. Robinsons Place Naga
  2. SM City Naga (zde je supermarket SM= Save Money – ale to platí jen pokud máte zákaznickou kartu, jinak tam jsou ceny stejný, jako všude jinde)
  3. Vista Mall – nový obchodní centrum cestou do Nagy. Ještě tam není moc obchodů, ale brzy se to určitě zaplní. 

Kde si vyprat oblečení?
Cestou do Pili je po levé straně Star Wash. Najdete to u benzínky Turbolane Gas Station. Vyprali nám tam 25 kusů za 150 pesos. Prádlo je suché k vyzvednutí za dvě hodiny. Všechno vám hezky srovnají a zabalí do pytle. MAPA.

Výlety po okolí

1. Malabsay Falls

Jsou to tři vodopády, dva v národním parku a jeden Secret waterfall před vstupem do parku vpravo. Připravte se na to, že ty cesty nejsou tak udržované. Na ten třetí vodopád – secret – není skoro vůbec cesta, tam šel s námi s mačetou a cestu vysekával. Z prvního na druhý vodopád se přechází vodou a přes kameny, takže bez bot. Není to na procházku s dětma. Nezapomeňte si plavky u třetího vodopádu se dá i nejlépe vykoupat. Je to ale dost studené. 

Jak se tam dostat?
Skútr, pokud nemáte jeďte Jeepney ke křižovatce – vystupte u Abrera Eatery, tam přemluvte nějaký tricycle, aby vás odvezl k vodopádům. Myslím, že za 300-400 vás tam hodí. 

Cena?
20 pesos. Ten průvodce po vás bude chtít na konci (u Secret waterfall) další peníze, ale to už jste venku z NP, takže to jen zkouší a nejste povinni mu nic platit. Můžete mu dát dýško podle svého uvážení. Na nás zkoušel 300 pesos za každý vodopád. 

Co s sebou?
Určitě pevné boty. Dva lidi (holka a kluk) to šli v žabkách a pěkně jim to klouzalo a cesta je opravdu jen džungle. Přecházejí se spadlé stromy, přeskakuje přes kameny apod.
Plavky
Vodu

Jak dlouho to trvá?
Cesta k vodopádům cca 40 minut na skútru. Vodopády 1,5 hod. 

2. Pláž u Glory Beach Resort v Bahao – plavba lodí na Galvaney Island a Carabang Island

Jak se tam dostat?
Skútr. Pokud nemáte, tak tam radši nejezděte. Jeepney se dostanete jen do městečka San Isidro a dál by Vás musel vzít tricycle nebo nějaký taxi do města Bahao na křižovatku Calabaning a poté musíte přemluvit nějakého místního, aby vás odvezl až na pláž. Podle mě je to ztráta času.
Když pojedete na motorce: Jeďte do Bahao a POZOR, ne až do vesnice, tam nás neviděli moc rádi. Před městem odbočte doprava na Calabaning, nejde to moc vidět, tak to musíte opravdu sledovat. Není tu signál, vypadla nám tu navigace. Místní kdyžtak poradí – za poplatek. Po ujetí asi půl kilometru budete muset nechat motorku na parkovišti, pokud bude hezky a nebude bláto, tak můžete jet až na písčitou pláž. Na pláži jsou jen místní, s těma si můžete domluvit výlet lodí na opuštěné ostrovy. My jsme zaplatili 1000 pesos za 5 osob a pluli jsme nejprve do jeskyně a poté na Galvaney Island a Carabang Island na Poro beach. Obě pláže jsou z korálů. Jelikož nám pršelo, tak výlet trval asi 3 hodinky, ale nikdo nás netlačil, takže záleží na každém, jak se chce dlouho na ostrovech zdržet. 

Cena?
1000 pesos + za benzín. 

Co s sebou?
Plavky, ručník, vodu, něco malého k jídlu.

Jak dlouho to trvá?
Min. 2 hodiny cesta na pláž. Výlet 3 hod. Plus čas strávený na pláži.

3. Pasacao Beach a plavba lodí na Daruanak Island

Je to písečná pláž. Pokud budete u Surfers Paradise Beach Resort, tak tam seženete i pivo nebo Royal (místní přeslazená Fanta). Možná i něco uvaří. Jinak se najezte už v Pasacau. Když se půjdete projít po pláži směrem k rybářské vesničce (dál od Pasacaa), tak tam se místních zeptejte, zda vás nevezmou na výlet. Začínali jsme na ceně 1000 pesos. Dostali jsme se na 500 pesos. Nabízeli dvě varianty buď na jednu stranu do jeskyně anebo na druhou stranu (směr Pasacao) na ostrov Daruanak. Zvolily jsme ostrov. Už i z toho důvodu, aby nás loď vyhodila rovnou v přístavu v Pasacau a nemusely jsme zase jezdit tricyklem/taxíkem.

Cesta na ostrov trvala 20 minut. Z jedné strany jsou korály a z druhé strany je pláž. Zastavili jsme z té strany, kde jsou korály a tam vedou schody až na úplný vrchol ostrova. Část je po schodech a část vysokou trávou. Poté jsme ostrov obepluli a zakotvili na pláži. Není písčitá, ale korálová, tak to docela bolí si jen tak někde lehnout nebo jí jen přejít. Moře je průzračné a voda teplá. Po výletě nás odvezl do Pasacaa. Došly jsme si to na hlavní autobusové nádraží a tam už se nás ujal nějaký naháněč do Jeepney a řekl jen Naga a už nás usazoval do Jeepney vedle řidiče. V Naze nás vyhodili docela daleko, vůbec jsme nevěděly, kde jsme. Tak jsme si vzali tricycle, který nás odvezl k SM marketu a podél SM marketu stojí Jeepney, odkud jedou do Pili – což je směrem přes CWC. 

Jak se tam dostat?
Skútr nebo skvělá dostupnost MHD. Jeďte Jeepney nebo minivanem do Nagy a poproste řidiče, aby vás vyhodil až u autobusu do Pasacaa – LCC Transport Terminal. Je to u LCC Mall. V Pasacau si vemte tricycle, kterému řekněte, že chcete na pláž, když nebudou vědět kam přesně tak se nechte odvézt k Surfer Paradise Beach Resort.  

Cena?
50 pesos do Nagy
50 pesos Naga – Pasacao
100 pesos Tricycle na pláž
500 pesos výlet lodí
Cesta zpět:
40 pesos Jeepney do Nagy
18 pesos tricycle v Naze k SM marketu (asi 3 minuty jízdy), kde jsou Jeepney směr Pili
30 pesos k CWC

Co s sebou?
Plavky, ručník, vodu, jídlo. 

Jak dlouho to trvá?
Cesta na pláž 1 hodinu. 
Výlet 3 hodiny.
Cesta zpět do 1 hodiny.

4. Horké prameny Panicuason pod sopkou Isarog

Těchto lázní je pod sopkou prý více, my jsme ale našli hezké recenze na tyto, tak jsme se vydali sem. Je tu asi tak 5 bazénků. 3 mají 39 stupňů. A dva cca 27 stupňů. Mezi nimi protéká potok, do něj můžete také vlézt. Moc lidí tam nepotkáte, tak budete mít některé bazénky úplně pro sebe. Je tam jedna restaurace, kde vaří hodně jídel, koupíte i zmrzliny, pivo…

Jak se tam dostat?
Skútr je nejlepší řešení. Pokud nemáte můžete jet takto:
Jeepney se nechte odvézt směrem do Nagy, ale vyskočte na křižovatce s Cararayan road. Jsou tam billboardy s Hot Springs. (Je to asi 700 metrů před Vista mall). Tam jsme se dohodli s řidičem tricyclu, aby nás za 200 pesos hodil k horkým pramenům. Bohužel vás nemůže hodit až k nim, protože je tam brána, kde se platí vstup a pak je to samý kopec, a to by ani nevyjel. Je to asi ještě 5 minut cesty autem. Jen co jsme zaplatili vstupné, přijelo velké auto, tak jsme se zeptali, zda by nás tam nevzali, hned řekli že ano, a tak jsme naskočili k velké rodině a všichni byli šťastný, že se s námi celou cestu mohli fotit. Zkuste se také zeptat kohokoliv, kdo přijede, aby vás tam vzal, je to ještě kus. Cestou zpět jsme na parkovišti viděli odjíždějící auto, a tak jsme to udělali stejně a vzali nás do Nagy, tam už jsme si stopli Jeepney a jeli do CWC. 

Cena?
Jeepney 10 pesos
Tricycle 200 pesos
Vstupné 250 pesos
Oběd i s nápojem 300 pesos
Jeepney zpět 20 pesos

Co s sebou?
Plavky, ručník.

Jak dlouho to trvá?
Cesta 30 minut. 
(Jeepney - 5 minut, Tricycle - 20 minut, autem od brány k pramenům – 5 minut).
Na místě jsme se zdržely cca 3 hodinky i s obědem.