Filipíny - Manila

Tři dny před odletem na Filipíny začala soptit sopka Taal a do Manily, kam jsme měli zakoupené letenky nedoporučují létat. Od letiště je sopka cca 50 km a neví se, kdy vybuchne, prozatím z ní jde jen prach a stupeň nebezpečí stoupl na 4, což znamená evakuaci v okolí sopky 14 km. Jelikož je sopka na jezeře, tak hrozí i tsunami. Jedna lepší zpráva za druhou.

Letenky jsme kupovali přes Kiwi: 8.500 Kč jednosměrná
Praha – Istanbul: Turkish Airlines
Istanbul – Muscat – Manila: Oman Air

Na stránkách Oman Air je zpráva, že všechny lety do Manily jsou suspendovány a nikdo mi z aerolinky nedokázal říct, zda se letí či je to zrušeno. Na emaily nereagovali, na Facebooku byli neochotní. Nakonec jsem z nich dostala tel. číslo a volala jsem přímo do Ománu. Tak to prý letí, dozvídám se 24 hodin před odletem. Rychle balím a stresuju se ještě víc, protože nevím, co mám od sopky očekávat a zda je to vůbec bezpečný.

POZOR!
Z Filipín musíte mít zakoupenou zpáteční letenku nebo letenku kamkoliv ven ze země. Kontrolovali to v Praze na letišti a pak ještě v Istanbulu, kde jsme měnili aerolinku z Turkish Airlines na Oman Air a jelikož jsme neměli letenky, jen jsme je měli zabookované, tak to byl delší proces a do letadla jsme nakonec nastupovali jako poslední, už jsem se bála, že nás do letadla nepustí. V Manile to nikdo nekontroloval. 

Víza:
Pokud budete na Filipínách méně než 30 dní, jste tu zdarma. V letadle Vám rozdají papírky k vyplnění. Budou chtít, kde budete ubytovaní, co děláte za práci, ID pasu a občanky apod. 

Měna:
Filipínské peso = PHP
1 PHP = 0,45 Kč

Sim karta a jakého si zvolit operátora?
Jsou tu dva operátoři: Globe a Smart
Globe: Za mě moc nedoporučuji, ale asi záleží na lokalitě!! My si koupili balíček s 50 GB za 2.500 PHP. Věčně nemáme signál a internet skoro vůbec nefunguje. Třeba načtení Google map trvá strááášně dlouho. Email neodešlete teda vůbec.
Smart: Po pár dnech jsme koupili simkartu od Smart za stejnou cenu a ta jde podstatně lépe. Ale jak říkám, určitě záleží na místě. Smart nám šel lépe jak v Naze u Wakeparku, tak i na Boholu.

Manila

Přilétáme do Manili večer po deváté hodině, a tak nevíme, jaké je venku ovzduší, jak je to s prachem, kde asi seženeme roušky a je to vůbec potřeba? 
Nebyla… Vůbec jsem se nemusela stresovat. V Manile je krásně, čisto, ovzduší příjemné. V taxíku se dokonce ptáme řidičky na Taal volcano a ta, že to je naprosto safe. (Skoro to vypadalo, že o ní neví). 

V Manile zůstáváme na 2 noci, kousek od letiště v části Aseana City. Grab (jako u nás Uber) nás sem stál 160 pesos. Ubytovali jsme se v hotelu Red Planet Manila Aseana City a na dvě noci nás stál 2.187,77 Kč bez snídaně. Hotel na Manilu docela ujde. Není to žádný luxus, pokoj je maličký a není si kam odložit věci nebo si prostě jen něco vybalit. Na pokoji chybí lednička. Hotel je hodně hlučný už od rána 6.hodiny. Naštěstí nám to nevadilo, protože máme jet leg (pásmovou nemoc), a tak jsme vzhůru každý den mezi 5 .- 6.h ráno. 

Okolí hotelu:
V okolí je spoustu minimarketů a kousek i 7/11.
Restaurace jsme navštívili dvě, které jsme opakovali a to:
Café 1700 – dobré na snídaně. Nemají tu jen Filipínské snídaně, ale i omelety, sendviče, lívance a spoustu dalšího.
Ramen Kuroda – za mě určitě doporučuji. Výborný polévky s těstovinami, vajíčkem a masem. Můžete si dát i set s hlavním jídlem – ale ten je smažený + polévka Ramen + ovoce a čaj. K jídlu dostanete zdarma sklenici vody. 1 Ramen polévka stojí 207 pesos a celé menu 360 pesos. Restaurace si do účtu sama účtuje poplatek za servis. 

Manila rozhodně není město na krásné procházky a poznávání. Je to tu ošklivé. Pár památek tu je, ale není to nic, kvůli čemu byste měli opouštět hotelový pokoj.