Filipíny - Bohol

Výlety, ubytování, pláže, restaurace a masáže

Na ostrov Bohol jsme letěli z Nagy přes Manilu. 
Letiště se nachází na menším ostrůvku – Panglao, který patří k Boholu. Na letence jsme měli napsáno Tagbiliran, tak nás to dost zmátlo, tam je letiště zavřený, letěli jsme normálně na Panglao. 

Bohol – výborný na procestování, i tady jsou prý krásné pláže v lokalitě Anda
Panglao – pro milovníky pláží a barů. Hodně turistů. Je zde letiště.

Ubytování:
První tři noci jsme spali u jednoho Čecha, u kterého se nám nelíbilo (pokoj bez oken stál 630 Kč). Ubytování bylo hodně daleko od moře a tak se bez pronajatého skútru nebo auta nehnete. Přestěhovali jsme se teda na Alona Beach do hotelu Paraiso Chino Diving Resort. 
Tento hotel nás stál 2500 pesos na noc = 1165 Kč. Prostorný rodinný pokoj s terasou. Nachází se do 10 minut od pláže Alona. 

Alona a okolí - mapa
Za mě je to skvělá lokalita. Je tu velký výběr z restaurací, diskoték a obchodů. Rozhodně se tu nebudete nudit. Žije to tu přes den i přes noc. Letiště je odtud 5 minut taxíkem za 300 pesos = 140 Kč.

Výlety:

Balicasag Island - mapa
Na tento výlet jsme jeli dvakrát, jednou s tím Čechem, u kterého jsme bydleli na začátku a jednou s místním, který nabízel výlet u pláže Alona. 

Od Čecha stál výlet 1600 pesos = 746 Kč / 1 osoba
Výlet zahrnoval: 
Půl denní výlet - 1 ostrov
Loď s více lidmi (jelo nás 10). Odvoz k přístavu. Honba za delfíny. Filipínská snídaně – viz předchozí článek, je to jídlo, co se nedá pozřít. U snídaně prodávali místní své náramky a jiné suvenýry, nedoporučuji si je zde kupovat. Cena je podstatně vyšší než v kamenných ostrovech kolem Alona Beach. Např. já jsem si zakoupila 3 náramky za 250 pesos po smlouvání a na Aloně ty samé koupíte 4 kusy za 100 pesos – bez smlouvání. Šnorchl (maska na celý obličej – nedá se v ní potápět do hloubky, je dobrá pro začátečníky). Dvě zastávky na potápění, jedna v hloubce u želv a druhá u útesu, obě jsou kousek od pobřeží a prakticky vedle sebe. Na pláži ostrova Balicasag jsme se vůbec nezdrželi a hned pluli zpět do přístavu. Odvoz zpět. 

Od místních stál výlet 700 pesos = 326 Kč / 1 osoba
Výlet zahrnoval
Celodenní výlet – 3 ostrovy
Soukromou loď. Odvoz k přístavu. Delfíny jsme hned odmítli. Bez snídaně – doporučili nám, ať si radši koupíme něco v obchodě, na Balicasag je to drahé. Jejich snídani nedoporučují. Šnorchl (klasický, tak se můžete potápět do hloubky). Dvě zastávky na potápění – stejné, jako v minulém výletě. Na Balicasag jsme mohli zůstat, jak dlouho jsme chtěli. Poté přesun na Virgin Island. Také jsme mohli zůstat, jak dlouho jsme chtěli. Přesun na Pungtud Island, také jak dlouho jsme chtěli. Nakonec odvoz z přístavu do ubytování. 

Nikdy neplaťte výlet dopředu! Platí se vždy až po ukončení výletu, kdy vás odvezou zpátky do hotelu!! První výlet (s Čechem) jsme museli zaplatit dopředu, že prý musí zarezervovat loď a potom platil loď přímo před námi. Druhý výlet jsme platili po příjezdu na hotel.
Ještě dodám, že s místníma je naprosto skvělá komunikace. Snaží se, aby se vám výlet líbil. Nikam vás neženou a chtějí abyste si to užili. To na prvním výletě bohužel nebylo. 

Chocolate Hills na čtyřkolkách
Zapůjčení čtyřkolky stojí 1000 pesos = 466 Kč na osobu a jízda trvá 1 hodinu. Nezahrnuje to vstup, který je 80 pesos = 37 Kč. Jedete cestičkami za svým průvodcem a v okolí vidíte čokoládové kopce. Nakonec jsme dojeli až na blátivé „pole“ a tam jsme mohli řádit. Byli jsme zablácený od hlavy k patě. Doporučuji si vzít pláštěnku. Na konci je sice umývárna, ale to bláto se nás nechtělo pustit. Je to opravdu zábava a určitě to doporučuji. 

Poté jsme jeli na vyhlídku Carmen - mapa
Vstupné bylo 50 pesos = 23 Kč. Musíte si vystoupat pár schodů, ale není to nijak náročné. Je tu ale hooodně turistů. Vyhlídka i s cestou zabere 15–20 minut. 

Vodopád Pahangog - mapa
Vede k nim docela špatná cesta a náš řidič protestoval, že nás k nim nevezme, nakonec jsme ho stejně donutili. Řidič nám zastavil na parkovišti a dál po svých, asi 1 km po cestě a pak asi 700 m po schodech dolů k vodopádu. Vstupné se platí až dole a to 20 pesos = 9 Kč za osobu. Byli tam jen 4 lidi a my. Při odchodu tam dokonce nebyl už nikdo! Prostě paráda. Doporučuji si vzít boty do vody a plavky, stojí to za vykoupání. Je tam i jeden velký kámen, ze kterého si můžete skočit

Přírodní rezervace Nartounů (ENG Tarsier Sanctuary) - mapa
Nejmenší opičky na světě s velkýma očima se jmenují Nartouni. Měří průměrně 13 cm. Přes den spinkají nebo odpočívají a v noci loví. 
Vstupné je 80 pesos = 37 Kč. Prohlídka trvá asi 10–15 minut. 

Jeskyně Hinagdanan - mapa
Je na ostrově Panglao. Vstupné je 150 pesos = 70 Kč. Nezapomeňte si plavky. Smíte se tu koupat, skákat do vody. Je to tu skvělý, voda tepla a je to taaaak strašně krásný. Určitě to stojí za návštěvu. A náhoda, že se v jedné jeskyni sejde 16 Čechů :D. Před vstupem je hodně obchůdků se suvenýry za velmi dobré ceny, smlouvejte a smlouvejte a budete to mít za hubičku. Mají tu snad všechno – trička, suvenýry, náramky, pohledy, ovoce… 
Také si tu můžete zakoupit kokos, do kterého, pokud budete chtít, vám nalijí místní rum. A že s ním nešetří, jen co upijete hned nám tam zase přilila a takhle to dělala, dokud jsme chtěli :D Cena 80 pesos = 36 Kč.

Potápění se žralokem obrovským = velrybí žralok - mapa
V 7:30 ráno jsme vyjížděli do oblasti Lila na Boholu, kde žraloci jsou. Vstupné je 1000 pesos = 455 Kč. Nejprve dostanete přednášku, co všechno se smí a nesmí při potápění s nima. Potom dostanete vestu a šnorchl – nebojte se, všechny tam myjí. S sebou si neberte nic jiného než to, co může do vody. Ani boty si neberte. Všechno si necháte na polici u laviček. Potápění trvá tak 20 minut a je kousek od pobřeží, kam vás vezmou na loďce. 

Co se musí u žraloků dodržovat:

  1. Minimální odstup od žraloka je 5 metrů.
  2. Od ocasu 6 metrů.
  3. Nesmíte se žraloka dotknout.
  4. Do vody se z lodi neskáče.
  5. Nesmíte být namazáni žádným opalovacím ani žádným jiném krémem.
  6. Nesmíte používat blesk u foťáku.
  7. Nesmíte je krmit.
  8. Nesmíte je podplavat.

Velrybí žraloci měří max. 18 metrů a váží 34 tun. Jejich potravou je pouze plankton a maličkaté rybičky. Jejich tlama je 1 metr široká. 
Musím říct, že to byl velký zážitek. Nad vodou vidíte jen ploutev žraloka a když se potopíte vidíte 18 metrů dlouhé tělo. 

Pláže:

Alona Beach - mapa 
+ hezká a čistá pláž, hodně restaurací a barů, čisté moře, vodní sporty
hodně turistů. Je to docela úzká pláž, pořád někdo otravuje s náramkama, výletama, masážema apod. 

Vodní skútr 5000 pesos na 1 hodinu.
1250 pesos / 1 osoba, tohle je sleva a ta je jen v případě, že půjdete ve 4 lidech a každý si vezme svůj skútr na 15 minut
1500 pesos 1 osoba/když nejdete ve skupině, ale jen jako 1 samostatná osoba.
Po dvou jsme nejezdili, tak cenu neznám.
Smlouvali jsme je hodně dlouho na nižší cenu jít nechtěli. Byli docela vytížený, tak se jim nedivím. 

Dumaluan Beach - mapa
+ nejkrásnější pláž na Panglau. Aleje palem, průzračná voda i 100 metrů po kolena. Dále už se musí plavat. Je skvělé jen tak sedět ve vodě a dát si drink. Klidná pláž.
podstatně méně restaurací a barů. Ceny tu jsou výrazně dražší.

White Beach - mapa
Pláž plná místních lidí. Úzká a byl tu velký odliv. Nám se tu moc nelíbilo.
My jsme parkovali na White Beach a odtud jsme si to došli až na Dumaluan, není to zas tak daleko.

Anda Beach - mapa
Bohužel jsme nestihli navštívit. Nachází se na druhé straně Boholu a prý tu jsou nádherné romantické pláže a nejsou tolik přeplněné turisty, jako třeba Alona. 

Restaurace:

$ - levné
$$ - průměr
$$$ - drahé

Shaka $$ - mapa
Kousek od Chino Paraiso hotelu. Tady vaří výborně. Vše je čerstvé. Restaurace je vegetariánská. Obsluha strašně pomalá. Ale kde na Filipínách není.  Rozhodně stojí za to si dát alespoň nějaký ovocný fresh juice. 

Sisa Bistro $ - mapa
Tady vaří výborně, velké porce a nízké ceny. Určitě doporučuji a je to hned naproti hotelu Paraiso Chino. 

Bamboo Place $$$ - mapa
Krásné a stylové místo. Mají skoro pořád plno. Také tu můžete ochutnat vodní dýmku. 

Alona King Noodle $$ - mapa
Tady jsme byli jen na polévce. V celku to ujde. Žádný zázrak nečekejte.

Isis Bungalows $$ - mapa
Restaurace na pláži, když přijdete z centra na pláž tak vpravo. Venku je gril, a tak si můžete vybrat nějaké mořské plody, které vám tam hned ugrilují. Bohužel je mají předražené. Kuchyň měli otevřenou do 21:30 a ve 21:00 nám tvrdili, že už mají zavřeno. Tak jí ukazuji čas na telefonu a na to mi odpověděla, že to je můj čas, že u nich je jiný. To jsme dostali výbuch smíchu a nechali jsme si zavolat někoho jiného, který musel servírce oznámit jaký je čas a ať nás ihned obslouží. Hodně nasraná nás obsloužila.

Namaka Beach Bar $$ - mapa
Tady vaří výborně. Byli jsme tam minimálně 8krát. 
Chodili jsme sem večer na drinky, pizzu a krevety. A ráno na avokádový chléb s vejcem benedikt. 
Naposledy nás zklamali s prkýnkem salámů a klobás za 480 pesos (pro dva k pivu). Fotka v menu se bohužel vůbec neshodovala s tím, co nám přinesli. Byla to tak 1 desetina toho, co na fotce. Navíc k tomu není ani pečivo. Ten si musíte objednat za extra poplatek.

Alona Vida Beach Resort $$ - mapa
Restaurace na pláži, když přijdete od centra tak se dále doleva. Jídlo bylo průměrné. 

My Greek Taverna $$ - mapa
Mě tu chutnalo, klukům ne. Asi jsem si objednala zrovna to nejlepší. Je výhoda, že tu vaří do půlnoci.

C.U. Biergarten $ - mapa
Průměrné jídlo, nestojí za návštěvu. 

Gavroche $$ - mapa
Francouzské bagety. Sice tu mají nejsilnější internet, ale ty bagety za to nestojí. Chuťově nejsou vůbec dobré, ani dobře nevypadají.

Noah Pizza $$$ - mapa
Tomu se vyhněte obloukem. Je to tu předražené. Dali jsme si těstoviny, každý jiný a ty doslova plavali v oleji. Dostali jsme těstoviny bez sýra a za ten se muselo připlácet 50 Kč za maličkatou mističku. Asi hodinu po jídle nám bylo zle.

Masáže:

Thai Paradise Spa - mapa
Tady jsme byli dvakrát. Masáže tu jsou od 600 pesos. 

Nuat Thai Massage Tawalo Panglao - mapa
Zde jsme byli jen jednou, protože Petr dostal chlapa, a to nechtěl absolvovat podruhé. Masáže tu stojí od 550 pesos. Za mě jedna z nejlepších masáží.

Další masáže jsou na pláži. Cena za masáž – 500 pesos. Je to na klasických umělohmotných bílých lehátkách, tak je to celkem nepříjemný. Ale jsou tam dobré masérky. Zkuste zde smlouvat, začínají na částce 600 pesos.