Penang

Do Malajsie není potřeba vízum, pokud se chcete zdržet na max. 90 dní.

Let s AirAsia:
Z Bali: 5.000 Kč/ 1 osoba s odbaveným kufrem. S přestupem v Kuala Lumpur.
Bali – Kuala Lumpur 3 hodiny letu, Kuala Lumpur – Penang 1 hodina letu.
Ze Singapuru: přímý let, 1,5 hodiny, cena +/- podobná.

Měna: Malajsijský ringit (MYR)
1 MYR = 5,6 Kč

Výběr z bankomatu na letišti: 1MYR = 5,87 Kč
+ 125 Kč poplatek za výběr hotovosti z kteréhokoliv bankomatu v Malajsii. 

Sim Karta:
Zakoupili jsme ji už na letišti za 50 MYR (280 Kč) 8 GB. (Vystačil nám jen na 5 dní). Pokud si ji zapomenete zakoupit na letišti, koupíte je v kterémkoliv marketu, třeba v 7/11.

Jak si dokoupit internet do mobilu:
Běžte do marketu a požádejte o kredit do mobilu. Prodají vám takové malé uzounké papírky, které musíte setřít jak los. Nejprve si musíte dobít kredit a až poté si zakoupit internet. 

  1. Na telefonu vytočíte tel.číslo, které je na papírku a zadáte kód, který jste setřeli. Kredit je tímto dobit. 
  2. Poté vytočíte znovu tel.číslo a budete postupovat dle instrukcí v telefonu. Nabídne vám to balíčky dat a jejich cen a, vy si dle kreditu zvolíte balíček a internet se vám ihned obnoví.

Z letiště do hotelu jsme se dostali GRABem (asijský uber) asi za 45 minut a stál nás 32 MYR. Objednáte si ho přes aplikaci v mobilu jedině s místním tel.číslem. 

Ubytování:
Ubytovali jsme se přes Airbnb v hotelu Rainbow Paradise na 9 nocí a noc nás stála 865 Kč. Hotel leží přímo u pláže Tanjung Bungah. Pokoj je s balkonkem a mini kuchyňkou, ve které je vše, co potřebujete k přípravě snídaně nebo nějakého rychlého obědu. V 1.patře je maličké fitness, které je pro hosty zdarma. U hotelu je bazén a půjčí vám i osušky k bazénu/na pláž. Hotel má dvě restaurace, salon, kde je kadeřnictví, manikúra, pedikúra, nebo si můžete nechat udělat řasy, obchod s oblečením, potraviny, suvenýry, pivo. Vše je v hotelu dražší než v marketech v okolí. 

7/11 - mini market
Obchod, který jsme si v Asii oblíbili. Tady ale bohužel neměli nic moc na výběr, byl předražený a neuměli ani anglicky.Je asi 10 minut od hotelu. Po ostrově jich je mraky.  

Hned naproti 7/11 je menší trh s ovocem. Mají tu stejný druh manga jako v Thajsku a pro mě ty nejlepší banány, co jsem kdy jedla. Seženete tam ale i passion fruit, ananas, melouny apod.

Doprava:
Penang má hezké silnice a plno aut. Skútr tady nedoporučuji, spíše auto. Velmi dobrá doprava je tu autobusem, která stojí 2-3 MYR, podle toho, kam jedete. Na stránce Rapid Penang zjistíte spoje a číslo autobusu. Autobusy jsou hezké a čisté. Za mě úplně nejlepší doprava je Grabem (jako u nás UBER/taxi). Ceny jsou opravdu nízké a řidiči většinou umí dobře anglicky a rádi si povídají a doporučí vám i nějaká pěkná místa.   

Kde se najíst?
Penang je ostrov naprosto výborného jídla a najíte se tu za pár kaček. Ve všech restauracích, které jsme navštívili byla velmi milá obsluha. Místní mluví velmi dobře anglicky a rádi se s hosty baví. 

1. Breeze Restaurant & Cafe

Je to přímo v hotelu Rainbow Paradise. Pokud tu jste ubytovaní přes AirBnB, tak dostanete slevovou kartičku 30 % na jídlo (mimo nápoje).
Dvě hlavní jídla + dva nápoje 70-80 MYR.

2. Lebanon Restaurant

Tato restaurace je naproti hotelu přes silnici. Restaurace je krásná. Všude zeleň, tak jsme byli i dost poštípaný. Jídlo jak jinak než výborný. Ceny trošičku vyšší, ale myslím si, že za tu kvalitu jídla stále nízké: za oba 130 MYR = cca 730 Kč.

3. Sri Ananda Bahwan

Je hned vedle Lebanon restaurace. Mají tam venkovní kuchyně, moc to na první dojem nezapůsobí, ale to jídlo tam!!! Výborný!!!! Budete se olizovat ještě několik hodin po jídle. 

Co na Penangu vidět?

1. Kek Lok Si Temple 
Ikonický chrám Penangu nad George Town. Dostanete se k němu buď autobusem, který tu stojí 2-4 MYR z centra města z autobusového nádraží nebo GRABem. Pokud pojedete autobusem, tak ten vás odveze pouze pod lanovku. Za 3 MYR na osobu si vyjedete nahoru nebo můžete jít i pěšky. Za to Grab vás vezme až na parkoviště nad lanovkou. Chrám je zdarma, jen vstup do Pagody (věž) je zpoplatněn 2 MYR (cca 11 Kč) na osobu. 
Pagoda kombinuje tři architektonické styly. Spodní část je čínský styl, prostřední část je thajský design a špička pagody Barmský design. V Pagodě jsou uzounké chodbičky a schůdky, tak buďte opatrní. Ze shora budete mít výhled na celé město. 

2. Penang Hill
Penang Hill je od chrámu Kek Lok Si asi 10 minut autem. Je tu podstatně víc lidí. Máte dvě možnosti, jak se dostat nahoru. Buď půjdete pěšky – asi 2 hodiny cesty (pozn.to nám říkali místní) nebo vyjet lanovkou nahoru – asi 7 minut cesty. Jízdenka stojí 30 MYR (cca 168 Kč) na osobu. My se byli předtím ještě najíst v kavárně naproti pokladně a tady nám poprvé nechutnalo. Spíš to byl takový fastfood a jídlo tam stojí od 17 MYR na osobu. Radši se tomu vyhněte. 
Tady ještě moje zkušenost se vstupenky: Na pokladně dostane dvě kartičky jako vstup a účtenku na které je napsáno číslo jízdy. Já se na účtenku ani nepodívala a šli jsme rovnou do toho fastfoodu naproti a až v tuto dobu jsem si všimla, že máme na účtence napsáno číslo jízdy 36. Toto číslo už blikalo i na televizi jako boarding, tedy že právě probíhá nástup do vagónu. Jen co jsem to dořekla, č. 36 odjelo a já vyděšená, že naše jízda právě odjela. Takže nemusíte se bát, je to pouze doporučená jízda. Můžete jet kteroukoliv jinou lanovkou. Jezdí každých 15 minut a jsou na ně šílené fronty. Tak doporučuji zakoupit fast line za dalších 20 MYR na osobu. Alespoň na cestu zpět. 
Na Penang hill je spoustu kaváren, restaurací, suvenýrů apod. Já ale doporučuji jít rovnou do The Habitat. Je tam stezka korunami stromů (džunglí) a můžete zkusit i ZIP line – po laně vás pouští z jednoho stromu na druhý. Mají tam 5 těchto ZIP lines a je to i s výkladem o místních zvířatech a přírodě. Cestou potkáte spoustu roztomilých černobílých opiček, spoustu motýlů, tarantuli, létací ještěrky, veverky, hady – na ty bacha, po uštknutí, například modrým hadem, který se tam vyskytuje, není lék, do hodiny je po vás. Strávili jsme tam asi tři hodiny. Výhled nám moc nepřál, ale moc jsme si to užili. Vstupné na tuto stezku korunami stromů včetně 5 zip lines s výkladem stojí 160 MYR na osobu (asi 900 Kč). 

3. Plavba podél pobřeží na pláž národního parku
Tento výlet byl velmi spontánní, a nakonec i nejhezčí. Nabídl nám ho nějaký beachboy před hotelem na pláži. Výlet trvá asi 3 hodiny a stojí 400 MYR. Vypluli jsme následující den přímo z pláže od hotelu na soukromé loďce podél pobřeží. Cestou jsme pluli kolem plovoucí rybářské vesničky. Voda je během září/října velmi teplá a kalná, proto jsou všude opravdu velké medúzy, které moře čistí. Takže se nesmí z lodí skákat do vody! Ani vám to nedovolí. Medúz jsme potkali stovky. U pláže ale nejsou, do hloubky se plavat nedoporučuje. Dopluli jsme za Monkey beach, kde začal kapitán lodi házet do moře kusy masa a najednou se z džungle národního parku slétli orli a začali se o maso doslova rvát. Bylo to nádherný. Nevěřili jsme, že orli přiletí. Byli jsme od džungle tak daleko a oni lítali nad džunglí a jen co se maso hodilo do vody všichni se slétli. Pokračovali jsme na pár míst, kde si Péťa mohl zachytat ryby. Šťastnej chytil 3 rybky, ale všechny jsme zase pustili do vody:) Nakonec jsme zakotvili na Monkey beach, kde nám připravili oběd. Jediná nevýhoda je, že všude skáčou ty šílený opice a chtějí vám všechno ukrást. Pro „obranu“ našeho jídla nám dali na stůl velkého plyšového tygra a měli jsme od opic klid. I tak jsme se pořád ohlíželi, zda po nás nejdou. Na pláži můžete být, jak dlouho chcete, vůbec nás náš průvodce  neomezoval časem. Je to opravdu nádherná pláž s jemným pískem a krásnou přírodou v okolí. 

Co mě ještě na Penangu zaujalo, ale bohužel jsme už nestihli navštívit:

1. Plovoucí mešita, kterou jsme měli asi dva kilometry od hotelu, dokonce jsme na ní i koukali z pláže, takže je opravdu kousek. Mešita je postavená na moři, vstupné je zdarma a nezapomeňte si dovnitř zahalit ramena a nohy. 

2. Zahrada Avatar je také zdarma a běžte tam, až se setmí, kdy se všechno rozsvítí a vy si budete připadat jako v Pandoře. Věřím, že to za večerní procházku stojí. 

TIP:
Určitě využijte vodní skútry. Stojí 100 MYR 1 skútr/20 minut. Tedy cca 560 Kč. Zatím jsme nikde neviděli takhle levné vodní skútry. 

Nakonec přidávám pár fotek a mapu Penangu.

První dvě fotky: pláž před hotelem
3., 4. a 5. fotka: v restauraci v Indické čtvrti a trh v Indické čtvri
6. fotka: letiště na Penangu
7. fotka: most, který spojuje ostrov Penang a pevninu Malajsie