Gili Islands

Jízdenky na ostrovy Gili jsme si zakoupili na stránkách Blue water express. Cena za jízdenku Bali – Gili Air a Gili T. – Bali pro dvě osoby nás stáli 5000 Kč.

Cesta trvá 4 hodiny. Na začátku nám rozdali prášky a pytlíky na zvracení. Cestou je to fakt zábava. Moře jsme měli dost rozbouřený, loď je celkem malá a snaží se rozrážet vlny. Několikrát jsme museli úplně zastavit, aby se loď uklidnila a mohli jsme zase pomalu plout dál. Spoustu lidí zvracelo a nesměli jsme otevřít okýnka kvůli velkým vlnám. Naštěstí je v některých lodích klimatizace. Není to ale zas tak hrozné. Když je hezky, tak můžete sedět nahoře a slunit se.

Pokud plujete na Gili Air. Tak Vás čeká cesta Bali - Nusa Lembongan – Gili Trawangan – Lombok – Gili Air.

O ostrovech:

  • Gili Air – klidný ostrov na odpočinek
  • Gili Meno – romantický ostrov, ostrov ideální na líbánky
  • Gili Trawangan – párty ostrov

Gili Air 
Ubytovali jsme se v bungalovech Adinda. Na jednu noc nás to stálo 537 Kč se snídaní. Ubytování není nic moc, ale je přímo u pláže. Z přístavu bylo ubytování asi tak 10 - 15 minut pěšky. Na ostrově není možnost zapůjčení skútru. Jezdí se tu jedině drožkou nebo na kole. Zapůjčili jsme si 2 kola za 80.000 IDR. Jezdí se ale celkem špatně. Všechny cesty nejsou z asfaltu ale spíše jen písečné cesty. Takže se s kolem pěkně zahrabete. Na sever ostrova se vůbec na kole nedostanete. Je to ale sranda a určitě to zkuste:)

  • Západní strana Gili Air – dlouhé odlivy a nemožnost koupání, za to nádherný západ slunce.
  • Východní strana Gili Air – krásné potápění i plavání. Hodně turistů.

Na Gili Air doporučuji masáže - naprosto výborný masáže!! Jsou v Jasmine SPA - mapa zde, najdete je v uličce za Salabose restaurant. Masáže nás stáli 400.000 IDR. 

Kde se najíst?

  • Adinda Restaurant - mapa

Tady jsme bydleli a také skončili na večeři. Před restaurací mají rybí trh. Vyberete si, co chcete k jídlu a už se vám to griluje. Krevety s přílohou a salátem a víno (to vše dvakrát) stálo 450.000 IDR

  • Gili Lumbung BUng - mapa

Výborné jídlo, trošku znuděný číšníci, ale velmi příjemné místo na pláži. Cena za dvě jídla a dvě piva 250.000 IDR

Hodně turistů, a tak se tam i chovají. Sice je to moc pěkné místo, má i lehátka ale obsluha byla velmi pomalá a znuděná. Koktejly měly ale výborný. Za smoothie a ovoce jsme zaplatili 122.000 IDR.

Další den jsme pluli na potápění s želvami. Je to u ostrova Gili Meno (mapa na konci článku) a musím říct, že tam nebylo ani tolik lidí na to, kolik tam bylo želv. Šnorchlování je v několikametrové hloubce. Moře je krásně čisté a želvy jdou vidět i z lodi. Poté jsme pokračovali k podvodním sochám. Na Google mapách to najdete jako NEST - zde (nebo na mapce na konci článku), kde bylo několikrát víc lidí než u želv. Z Gili Meno se tam dá i doplavat. Bylo tam opravdu šíleně lidí. Nechápu, kdy si ty lidi tam dělají fotky a jsou na nich sami. Lidi po sochách šlapou, stojí na nich. Všichni do sebe kopou. Je to šílenost. Zdrželi jsme se asi 5 minut. To nám stačilo. Nakonec nás už jen hodili na Gili Trawangan přímo před náš hotel.

Za tento soukromý výlet (lodí k želvám, sochám a odvoz na Gili T.) jsme zaplatili 700.000 IDR.

Gili Trawangan
Ubytovali jsme se v Gili Turtle Beach Resort za 869 Kč se snídaní. Ještě jsme si připláceli za Bungalov Deluxe, ale bylo to strašný. Byla to vila nejdál od moře a jako jediná měla nad sebou další pokoj ve kterém bydleli asi sloni. Šlo slyšet naprosto všechno. Koupelna byla venkovní. Snídaně byli také hrozné. Nerozumí tam anglicky a donesli jen půl objednávky a to nejen nám. Ostatní hosté si také stěžovali. Po snídani jsme se šli dojíst do vedlejší restaurace. 

Kde se najíst?

  • Večerní Barbecue

Na Gili T. jsou skvělé večerní trhy, kde se najíte za pár kaček. Trhy jsou přímo u přístavu a na výběr máte z různých mořských plodů, zeleniny a také dezerty. Večeře nás stála 250.000 IDR.

  • Fat Cats

Je příjemná restaurace na pláži, hned vedle Gili Turtle Beach Resort. Vaří výborně, obsluha byla znuděná a pomalá. Za dvě jídla a pití jsme zaplatili 320.000 IDR.

Další den jsme šli do baru Sama-Sama Reggae, kde má kancelář společnost se kterou jsme pluli zpátky na Bali. Zde se hodinu před odjezdem zapíšete a pak čekáte, než připluje loď. 

Mapa Gili ostrovů