Co vidět na Zanzibaru

Tipy a výlety

Jako první destinaci naší cesty kolem světa jsme zvolili Zanzibar.   Odletěli jsme 2.7. přes Dubaj, kde jsme strávili něco kolem 10ti hodin. Jelikož jsme byli loni v Dubaji dvakrát, tak už jsme věděli, jak to tam chodí. 

Na Zanzibar jsme letěli společností FlyDubai.  

Cena letenky 10.000 Kč/1 osoba/jednosměrná.

V ceně letenky je jedno jídlo a voda.

Kufr mohl mít 23 kg + příruční zavazadlo 7 kg. 

Na letišti na Zanzi:
Dostali jsme 2 papíry k vyplnění. Chtějí vědět klasický věci, jako kde budeme ubytovaný, kolik si vezeme peněz, jak dlouho se zdržíme apod. Nejprve si vystojíte frontu u jednoho okýnka, kde zaplatíte $50/1 osobu, jedině kartou. Pak jdete do druhé fronty, kde si Vás vyfotí a dostanete razítko do pasu. Hned u pásu, kde se čeká na kufry je i směnárna. Směrem k východu jsou další tři, tak se můžete rozhodnout, kde si peníze rozměníte. Čím dál, tím lepší kurz, ale ne nějak rozdílný. BTW: peníze si ani rozměňovat nemusíte, všude chtějí dolary a nikdy neví, kolik je to v přepočtu na Tanzanský šilinky. 
Přímo vedle té směnárny je prodejna Sim karet se 4G internetem, který jsme tu teda neměli. Internet je tu hoooodně špatný. Sim Karta na měsíc nás stála $40 se 14 GB od operátora Zantel. Ten je podstatně lepší než Airtel, na který se nám automaticky připojili naše český čísla. Airtel nemá často signál. Zantel jsme i viděli na každém kroku, tak je pak jednodušší si data dokoupit. 
Když Vám data dojdou, přijde vám smska, ve které je odkaz na zakoupení nových dat. 

  • 1,60 GB – 2.000 TZS na den
  • 2,50 GB – 8.000 TZS na týden
  • 10 GB – 12.000 TZS na týden
  • 7 GB – 25.000 TZS na měsíc
  • 14 GB – 35.000 TZS na měsíc

Nejlepší je tedy si koupit ten 10 GB za 12.000 TZS a ten si dokupovat. 
První data jsme vypotřebovali za 8 dní. Druhý za 4 dny, a to jsme si koupili 14 GB. Třetí internet jsme si dokoupili 3x 10 GB. Vždy pro dokoupení dat musíte do nějaké pobočky operátoru nebo Vám to zařídí na recepci. 

Při odchodu z letiště si nás hned odchytli taxikáři, kteří nás chtěli odvézt za 45 dolarů k hotelu. Nakonec jsme to usmlouvali na 35, ale až teď víme, že jsme jim měli dát max. 20 dolarů. Cestou k taxíku, asi 50 metrů, nám jeden chlápek doslova vyrval kufry, že nám je tam odnese a pak natáhl ruku na dýško. A takhle je to na Zanzibaru se vším. Chceš vědět, kde je záchod? Zaplať! Chceš vědět, kde je tohle nebo tamto? Zaplať! Nechcete odnést kufry? Vyrvou Vám je a zaplaťte! 
Ubytovaní jsme byli v hotelu Filao Beach u Chwaka Bay (čti čvaka bej). Na 14 nocí nás to stálo 633 dolarů = cca 15tis.

Filao Beach Hotel:
Přijeli jsme v 9:30 a hned nás ubytovali. Hotel má skvělý a extrémně milý personál, ALE!!
Jelikož jsme měli v ceně pobytu pouze snídaně, tak jsme si zbytek museli platit. Což jsme si říkali, že nám to nevadí, že si zajdem někam na véču nebo si koupíme nějaké ovoce. Jenže v okolí tohohle hotelu široko daleko nic není!! A tak se musíme stravovat pouze v tomto hotelu, kde večeře na osobu stojí 25 dolarů bez nápojů. Takže za dva jsme dali za večeři, která nám vlastně ani nechutnala něco kolem 60 dolarů. Začali jsme se stravovat na baru u hotelu, kde mají nám více známá jídla, jako těstoviny, jeden burger, pizzu a pak nějaké mořské potvory. Jenže to by nebyl den, aby alespoň 50 % z menu v neměli. A když už si vyberete něco, co mají, např. pizzu, tak řeknou, že nemají mozzarellu a ani žádný jiný sýr. A kdo by si dal pizzu bez sýra. Petra zase chytil žlučník, takže byl na suché rýži a kousek kuřecího za 18 dolarů prakticky 7 posledních dní na hotelu. Mně zhruba 10.tý den chytli jiné potíže, takže jsem zůstala také na rýži za 18 dolarů.

Na hotelu je Wi-Fi, která ale absolutně vůbec nemá žádný internet. Tak jednou jsem se z něj připojila na Whatsapp. To byl největší úspěch. Žádnou jinou aplikaci přes jejich Wi-Fi nepustíte. 
Na to, že to je 4 hvězdičkový hotel, tak je to na úrovni 1 hvězdičky u nás. Ručníky moc nemění, ložní prádlo také ne. Každý den nám ale uklízeli, což znamenalo vytřít pokoj, uvázat moskytiéru, ustlat a nechat nám na pokoji dvě malé vody. 
Naštěstí jsme měli klimatizaci. Kdybychom chtěli vyvětrat otevřením dveří, tak by se slítli všichni komáři a sežrali by nás. 
Co bylo další velké mínus: koupelna – tekla pouze slaná voda a záchod extrémně zapáchal. 
Pokoj nemá žádnou šatnu, tak jsme měli oblečení vyložené na třech poličkách a stole. 
Taky tu poměrně často vypadává elektřina.  
Co je výhoda tohohle hotelu, jelikož se hotel nachází vedle Jozani parku, tak do něj ani nemusíte, protože všude po resortu pobíhá minimálně 6 červených opiček, které se vůbec nebojí lidí. 

Na hotelu měli pár zábavných večerů, jako vystoupení Masajů, hudba na pláži u táboráku a africké večery s místní kuchyní a k tomu nám tancovali, zpívali a hráli Afričani. 
Přímo u hotelu je i pláž, ale bohužel se nevykoupete. Když není odliv, tak je voda pod kolena asi tak 200 metrů od pláže. Je plná řas a korálů. Takže si nezapomeňte boty do vody. Když je odliv, tak moře ustoupí o těch 200 metrů a všechny ty řasy jsou vyplavený a není to moc pěknej pohled. Podmořský svět je tu bohatý, ale je tu velmi špatný přístup.

Hned po vstupu na pláž se na vás seběhnout místní beachboyové. Pokud jste v restauraci, baru, hotelu, tak jste ve chráněné zóně a oni za vámi nemůžou, ale pokud vyjdete na veřejnou pláž nebo ulici, tak hned podávají ruce a stáváte se jejich nejlepšími přáteli. Tak jako nás si odchytl Ninja, ještě na schodech k pláži. Tohle je velká nevýhoda hotelu. Na pláž si jen tak nezajdete, aniž by vás někdo neotravoval. 
S Ninjou jsme se ale skamarádili a jezdili jsme s ním po celém ostrově až do našeho odjezdu.  
Vozil nás, kam jsme chtěli a nic nám nenutil. Sám nesnáší, jak si místní říkají o poplatky za všechno. Ninju vám určitě doporučuji, tak kdybyste chtěli, tady je na něj číslo: +255 773 210 011 

My s ním byli na šesti výletech:

1. Blue Safari

Tento výlet určitě doporučuji. Vyjeli jsme v 8:30 z hotelu autem do městečka Fumba. Tady nám rozdali masky a ploutve a vyšli jsme na vodu, ano vyšli. Byl odliv a k lodím jsme museli dojít po korálech. Nezapomeňte si boty, tak jako my! Pluli jsme malou lodičkou asi 17 osob + 5 místních. Lodička je opravdu malá, nečekejte žádný záchod, ani místo na odložení batohu či jiných věcí. V lodi je mokro, tak si na zem nepokládejte žádné tašky. Loďka má přístřešek, ale i tak na nás svítilo slunce, tak se před naloděním nezapomeňte namazat. Nejprve připlujeme na ostrůvek, na kterém je pouze pláž. Před sluncem se neschováte ani tady. Ostrůvek má tak 100 metrů na šířku a 300 metrů na délku. Místní tu postavili přístřešek tak 2x2 metry a pod ním nám připravili nakrájené ovoce: kokos, ananas, meloun, banán a pomelo, kterou tu má červenou barvu.

Hodinka na pláži bohatě stačila a vypluli jsme kousíček od ostrova, kde jsme naskákali do vody a potápěli se. Všude byly korály a různé rybičky. Já se takhle na otevřeném moři potápěla poprvé a strašně se bojím podmořského světa, tak to pro mě byl neskutečný zážitek. Všem nám po potápění vyhládlo, tak jsme vypluli na ostrov Kwale. Zase jsme museli docházet asi 200 metrů přes korály na pláž. Tam už pro nás byl připraven oběd. Každý jsme dostal nejprve rýži se zeleninovou omáčkou, salát, hranolky, a nakonec to nejlepší: humra, langustu, chobotnici (tady jsem ochutnala tu nejlepší chobotnici), krevety a nějakou rybu. K obědu nám hrála místní hudba a jejich nejoblíbenější a nejhranější písnička Hakuna Matata (žádný problém). Byla tam skvělá atmosféra. Na ostrůvku jsou i obchůdku s různýmy suvenýry, oblečením apod. Tak si nezapomeňte vzít peníze. Je tu ještě největší Baobabu strom, který mě teda moc nezaujal. Záchody tu jsou odporný, radši to ani nezkoušejte a běžte rovnou do moře.. :)
Lodičkou jsme ostrov obepluli a tam byla schovaná modrá laguna. Už jsme se ale nestihli vykoupat ani potápět. Začalo se zatahovat a obloha úplně zčernala a my rychle pelášili zpátky na Zanzibar. 
Tento výlet nás stál 90 dolarů pro 2 osoby, včetně oběda a nealko nápojů (voda, cola, sprite, fanta). Při plavbě zpět dali ještě doprostřed lodi Tip Box, tak jsme dávali 10.000 TZS, ale byli lidi, co nedali nic nebo jen 1 dolar. Za celodenní výlet, na kterém se nám věnovali si spropitné určitě zasloužili. 

2. 3 výlety v 1 dni (Koření, Prison Island a Stone Town)

  • Spicy Garden - koření

Vyráželi jsme zase v 8:30 hodin. Asi po 15ti minutách jsme dojeli k zahradě s kořením jménem Jumbo. Čekala tam na nás „ Ajrýn“, která nás zahradou provedla. U každého stromku, chroští a trávy nás nechala hádat, co to je za koření nebo ovoce. Na to, že jsem na tom byla i na Srí Lance, tak jsem na vše zase zapomněla a na většinu trávy říkala nevím, nevím, nevím. Uhádla jsem jen Chanel číslo 5, kurkumu a zázvor. Měli tam ještě Durian, muškátový oříšek, kardamon, vanilku, zanzibarský jablíčka, citronovou trávu, kakao, henu, skořici, kafé robusta, pepř, hřebíček a pak zanzibarskou klasiku banány a ananas. Na konci prohlídky nás čekal Butter Fly men, což je místní, který vyleze na palmu, aby vám snesl kokos dolů, cestou něco huláká a zpívá Hakuna Matata. Kokos oseká a dá nám ho vypít. Je to perlivý a dobrý, ale jeden stačí. Další kolega, který se jmenoval Juma, nám z palmových listů upletl koruny na hlavu, Petrovi kravatu a mě náramek s prstýnkem. Ajrýn nás vyzvala, že pokud se nám to líbilo, ať dáme každému spropitné. Dali jsme každému 5.000 šilinků a šli na další stanoviště. Tam nás čekala ochutnávka ovoce. Taky tam měl Tip Box, ale naštěstí si o něj neřekl, tak jsme pokračovali k obchůdku s kořením, čaji a kávou. 1 pytlík nás vyšel na 50 korun. S Ajrýn jsme se rozloučili dalším spropitným 10.000 šilinků a mohli jsme s Ninjou pokračovat ve výletu.

  • Prison Island - želvičky

Přijeli jsme na pláž, kde jsme čekali na loďku na Prison Island. Tentokrát není potřeba se brodit desítky metrů vodou, jen naskočit do loďky. Loďkou jsme pluli sami. Na ostrově je krásná pláž, tak pokud budete moci, tak se tam zdržte, stojí to za to. Hned u vstupu k želvičkám stojí první hladová želva. Dostali jsme pár kousků salátu, tak je všechny dostala ona a na další se už nedostalo. Byla jsem z ní tak paf, že jsem si dělala fotky jen s tou první a pak teprve zvedla hlavu a všimla si, že tu je dalších 100 hladových želv a já pro ně už nic neměla. Želvy vás sami od sebe nepokoušou, ale i tak si dejte pozor na prsty, když je krmíte salátem. Abyste měli hezkou fotku se želvičkou, tak jí hodně drbejte pod krkem a pod nohama, líbí se jim to a budou se vám nastavovat až se postaví na všechny 4. Hned jak přestanete, tak sebou fláknou na zem, div si nezlámou nohy. Při odchodu nás zastavili a požádali o peníze na želvičky. Dali jsme dalších 10.000 šilinků. No, tak snad to opravdu půjde na ně. Na ostrově je i spoustu pávů, je tam palác sultána, který tam nechal všechno vystavět a je tam také hotel s bazénem. 

Tyto želvy byly darem od Seychelského guvernéra. Zanzibar dostal původně 4. Dnes už jich tam je přes 100. Na druhém obrázku jsou dvě malé želvičky. Ty jediné jsou přímo ze Zanzibaru. 

  • Stone Town

Po návratu jsme si zašli na oběd za 68.000 šilinků a pak se vydali s místním průvodcem na obhlídku města. Už ani nevím jeho jméno. Byl extrémně ukecaný. Den předtím odpromoval a pořád nás povzbuzoval, ať mu dáme nějakou otázku. Když jsme mu už nějakou položili, tak jásal:

„dobrá otázka, velmi dobrá otázka, jsem tak rád, že jste se zeptali, to se moc lidí neptá….. Cože to bylo za otázku?“

Jel jak kazeťák celý dvě hodiny v kuse. Hned na začátku jsme se zastavili u nějakých dveří a vyprávěl o nich 20 minut a takhle mluvil skoro o každých nějakých větších. Naštěstí nám ukázal i ty do domu Freddieho Mercuryho. Ve Stone Townu toho moc zajímavého není, tak nám ukázal jen pár hlavních památek a pokračovali jsme úzkými uličkami města. V jedné uličce probíhala nějaká hádka, tak navrhl jinou uličku, tam se hned zastavil a řekl, že tamtudy teď nesmíme jít. No stálo tam pár chlápků, ale nic jsme z toho nepoznali.. Tak jsme šli uličkou hádky, držela jsem si telefon, div jsem ho nerozdrtila v ruce. Přežili jsme, vlastně si nás ani nevšimli a dál po sobě hulákali.

Došli jsme ke kostelu, vedle kterého je postavená mešita. Kostel patří do komplexu, do kterého se musí platit vstupné. Patří tam ještě výstava fotografií a památník otroků. Cena je 5 dolarů na osobu. V tomto kostele se prodávali otroci a přímo pod kostelem byli malé kobky, ve kterých všichni otroci byli namačkaní. Byli jsme ve dvou malých místnostech a prý v nich bylo 150 otroků. Všechny ty řetězy tam jsou prý původní. Běhal mi mráz po zádech. Za kostelem je památník otroků s řetězy kolem krku. Stáli jsme tam v tichosti a koukali na sochy. 

Aby nám průvodce zvedl náladu, šli jsme na trh s rybami. Tolik much na jednom místě jsem snad ještě nikdy v životě neviděla. Petr byl v sedmém nebi, miluje ryby. Já to proběhla, jak nejrychleji to šlo. Následoval trh s ovocem. Chtěli jsme si nějaké koupit, ale po tom, co jsme ovoce viděli poházené po zemi, tak se nám to doslova zhnusilo a rychle jsme utíkali pryč. S průvodcem jsme se rozloučili 30.000 šilinky (z toho 10 dolarů bylo povinné, cca 23tisíc) a jeli jsme zpět na hotel. 

Výlet nás vyšel na 120 dolarů pro našeho řidiče. V ceně je i vstup do zahrady koření, loď na Prison Island a vstup za želvičkami.

  • Paje + Rock Restaurace

Cesta do Paje (čti „Paže“) od nás trvala 1 hodinu. Je to ideální místo na kajtování. My se tu sešli s přáteli z Čech, kteří tu byli zrovna na dovolený a záviděli jsme jim tu skvělou pláž, a to moře s tyrkysovou vodou. I jídlo tu mají levnější než u nás a můžete se tu projít po okolí. Tímto je všechny zdravím a doufám, že se zase někde sejdeme, ať už ve světě nebo doma :)

Na pátou jsme měli rezervaci v Rock Restauraci. Pokud tam půjdete ještě za světla, tak v klidu dojdete do restaurace po svých. Čím déle se budete vracet, tím bude přibývat vody a vy si budete nakonec muset vzít převozníka. Do restaurace si musíte udělat rezervaci, jinak Vás tam ani nepustí. Vevnitř se jí a venku je to jen na drink. 

Večeře nás stála 168.000 + 120.000 tip. 
Za tento výlet jsme Ninjovi zaplatili 80 dolarů. 

4. Paradise Beach

Ve 13:30 jsme vypluli loďkou na protější pláž. Tam je to opravdu jak v ráji. Bílý, jemný písek, sítě, houpací postele, z palem vytvořený srdíčka a skvělej bar s hudbou. Byli jsme tam až do západu slunce. Na hotel jsme už pluli krokem a za úplné tmy. Pod námi korály a kameny a nikdo neviděl na krok. Na pevninu jsme se všichni dostali v pořádku.
Tento výlet nás stál $20. Prý je to tajná cena, tak pssst :D :D Určitě se tam ale vydejte, je to tam nádherný a jedno odpoledne sta

5. Plavání s delfíny

Za delfíny jsme vyrazili v 6:30. Já slyšela 6.h, tak jsme už od 6.h čekali před hotelem :D V hotelu nám na cestu připravili snídani a my mohli vyrazit. Do Kizimkazi je to skoro hodinu. Bylo chladno a foukal studený vítr. Pokud nemáte v plánu skákat do vody za delfíny, tak si vezměte mikinu, budete za ní na tom moři rádi. Prvního delfína jsme viděli už kousek od pláže. Ten den byly velké vlny a lodička je opravdu malá, tak jsme se neskutečně kymáceli a já byla totálně posraná strachy. Když jsme se dostali k ostatním loďkám, tak jsem se uklidnila. Tohle byl hon na delfíny. My měli skvělého kapitána a ten proplouval mezi ostatními lodičkami a říkal nám, kdy přesně skočit do vody. Bylo tam asi 20 lodí a mezi nimi v moři jen pár odvážlivců. Do toho ty velké vlny a loď se musela vždy mezi ostatníma otočit a doplout pro svou posádku v moři. Takhle jsme viděli tři delfíny. Divím se, že tam vůbec v těch velkých vlnách byli. No a v 10.30 jsme už byli zase zpátky na hotelu. 

Tento výlet nás stál 80 dolarů

Z výletu mám jen jednu fotku a pak pár videí s delfíny, které můžete vidět na mém instagramu.

6. Plavání se želvičkami + den na pláži v Kendwě

Na výlet jsme vyrazili v 10.hodin a jeli jsme do Nungwi do Baraka Aquarium. Prý jsou na Zanzibaru dvě taková místa se želvami. V jednom je můžete jen krmit a v druhém i plavat. My jeli samozřejmě do toho, kde jsme s nimi mohli plavat. Petr mezi ně s radostí skočil, já to nedala. Jen jsem u nich seděla a krmila je. Nakonec jsem zpětně zjistila, že dost lidí pokousali. Tak jsem ráda, že se mi to nestalo, to bych už do vody nikdy nevlezla :D

Asi po dvou hodinách jsme želvičky opustili a jeli na oběd a pláž Kendwa. Úplnou náhodou jsme potkali první Čechy na ostrově. Předali nám spoustu informací a zážitků jak ze Zanzibaru, tak i z Filipín a Vietnamu, kam se také chystáme. Tak je tímto zdravím a moc jim děkujeme!!! V Kendwa je minimální odliv a je tu hloubka, tak si můžete krásně zaplavat. Jen asi deset metrů od břehu jsou velké hvězdice. Pláž je písčitá, poměrně široká a nekonečná. 
Tento výlet nás stál 90 dolarů.