Mezinárodní řidičský průkaz

Jak si zařídit mezinárodní řidičák a nepodpálit úřad

Jelikož se chystáme na cestu kolem světa, tak jsme si řekli, že si zařídíme mezinárodní řidičáky. Vydali jsme se na úřad na Pankrác.

Než půjdete na úřad, vezměte si s sebou:

  • Průkazovou fotografii rozměru 35 x 45 mm (1 foto = 1 řidičák)
  • 50 Kč / 1 řidičák 
  • Doklady – občanku a řidičák
  1. Jako první si na informacích vyzvedněte 2 žádosti o řidičák a nechte si vyjet pořadové číslo – žádost o řidičský průkaz.

V České republice se vydávají dva vzory mezinárodních řidičských průkazů podle úmluv o silničním provozu, a to vzor podle vídeňské Úmluvy s platností na 3 roky a podle ženevské Úmluvy s platností na 1 rok.

Podle toho, do jakého státu jedete, zvolíte úmluvu a tu napíšete do kolonky: „Z jakého důvodu žádáte o řidičský průkaz“. Pokud se také chystáte na cestu kolem světa nebo zatím nevíte, kam pojedete řekněte si o oba, proto si na začátku vezměte dvě ty žádosti o řidičský průkaz.

Ženevská Úmluva (od roku 1949):

Albánie, Alžírsko, Andorra, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Gruzie, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kongo, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Monako, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Korea, Rusko, Rwanda, San Marino, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe.

Vídeňská Úmluva (od roku 1968):

Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Makedonie, Maroko, Moldávie, Monako, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, San Marino, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam, Zimbabwe.

O žádných úmluvách jsme nevěděli, takže když jsme přišli na řadu, tak jsme jen po sobě koukali, o čem, že to sakra ta paní za sklem mluví. 

Nejprve nám řekla, že nesmí jít dva lidi na jedno pořadové číslo, tak ať jeden z nás odejde. Oba jsme chtěli tu samou věc, vždyť by to bylo jednodušší i pro ní. Ale néé, prostě jeden musí vypadnout. Naštěstí nás slyšela kolegyně téhle nepříjemné paní a Petra si vzala k druhému okýnku. 

Na papíře je kolonka: "z jakého důvodu žádáte o řidičský průkaz?" Proč asi se žádá o řidičský průkaz?!?! No tak paní říkám:

„Do této kolonky nevím, co napsat, jelikož se chystáme na cestu kolem světa a zatím nevíme, jaké všechny státy navštívíme.“ (nenechala mě to ani doříct)

„To musíte vědět, kam přeci jedete, tak jakej ten řidičák chcete? Ženevskou Úmluvu nebo vídeňskou Úmluvu? 

„Prosim? Co to znamená?“

„Tak podle toho, kam jedete si zvolíte, jakou úmluvu chcete!“

„Já Vám říkám, že prozatím nevím, který všechny státy navštívíme, máme v plánu objet svět“ (zase mě to nenechala doříct a mele si své, že musím vědět, kam jedu). 

Podstrčila mi papír s tabulkou.

„Tady si vyberte úmluvu podle toho, do jakého státu jedete.“

„Nevidím tu Tanzánii, ani pod jednou úmluvou“

„No protože nepodepsala s nikým smlouvu!!“

Od vedlejšího okýnka – paní, co si k sobě vzala Petra na mě volá:

„Pojďte taky ke mně, vy budete mít oba to samý. Já to udělám.“

Thanks God!!! Odcházím úplně vytočená od okýnka č.9 k okýnku č.10. Tam seděla paní, která nám všechno v klidu a perfektně vysvětlila. Doporučila nám si udělat oba řidičský průkazy, ale ty se musí nejprve zaplatit, než půjdete k okýnku.

Na jednu žádost do kolonky, z jakého důvodu žádáte o řidičák? Napíšete: ženevská Úmluva. Na druhou vídeňská Úmluva.

Takže! Hned po vyzvednutí a vyplnění žádostí na informacích:

   2. Běžte k pokladně a tam zaplaťte 50 Kč za 1 mezinárodní řidičský   průkaz. Dostanete účtenky a s těma pak po vyvolání vašeho pořadového čísla běžte k okýnku.

Pak už je to jen samé podepisování u okýnka a je to. 

Pokud tedy narazíte na fajn úřednici, jako nakonec i my, tak celej tenhle proces máte za 15 minut za sebou.  

BTW: My jsme loni byli v USA a mezinárodní řidičák po nás nepožadovali (ani jsme ho neměli) a projeli jsme Floridu na český řidičák, a to samé i v Ománu. Tam jsme dokonce tvrdili, že tento český řidičský průkaz je mezinárodní a oni nám to věřili :)

Na obrázku níže: 

  • Vlevo mezinárodní řidičský průkaz na 1 rok (se státy, co podepsali ženevskou Úmluvu).
  • Vpravo mezinárodní řidičský průkaz na 3 roky (se státy, co podepsali vídeňskou Úmluvu).