Thajsko - Bangkok

Tips + Must see in Bangkok

Přílet do Bangkoku:

Do Bangkoku jsme letěli 3x a pokaždé máme jinou zkušenost s příletem:
Let: Zanzibar - Dubaj - Bangkok Suvarnabhumi (rok 2019)
V letadle nám rozdali imigrační papíry, které se odevzdávali na imigračním v Bangkoku. Vystáli si nekonečnou frontu na imigračním. Pokud to půjde, snažte se tam dostat jako první. Papíry mějte vyplněné a připravené. Vyplňuje se taková klasika: jméno, příjmení, číslo pasu, hotel, kde budete ubytovaný, kolik vyděláte, kde pracujete a do kdy v Thajsku budete. Jako poslední je tam číslo víza – nechte to prázdné. 
Let: Ho Chi Minh City - Bangkok Don Mueang (rok 2020)
Žádné imigrační papíry jsme nevyplňovali a ani na letišti po nás nikdo nic nechtěl.
Let: Mnichov - Peking - Bangkok Suvarnabhumi (rok 2024)
Žádné imigrační papíry jsme nevyplňovali a ani na letišti po nás nikdo nic nechtěl.

Pokud váš pobyt v Thajsku nepřesáhne 30 dní, tak nemusíte mít vízum!!
Pokud přesáhne, můžete si vyřídit vízum dopředu na ambasádě ve Vídni nebo až v Bangkoku, či jiném místě, kde máte ubytování. Když přesáhnete jen o den, dva… tak můžete nechat poplatek až na letiště při odletu - ten je 500 THB. 

Peníze - měna:
THB = Thajský Bath

1 THB = 0,65 CZK

Poprvé jsme si peníze vyměnili ve směnárně. 
Při dalších návštěvách už jen při výběru z bankomatu. Poplatek za výběr z bankomatu je 220 THB. A to ať vyberete jakoukoliv částku. Takže doporučuji vybrat maximum, co bankomat povolí. Na letišti nám šlo vybrat pouze 20.000 THB, v bankomatech u obchodu 7/11 25.000 THB, vždy můžete výběr opakovat vícekrát. 

SIM karta + internet:
Tady máte 2 možnosti:

  1. Máte náhradní telefon a tak si zakoupíte sim kartu, např.u TRUE Move. Pokud si ji nekoupíte na letišti, tak si ji můžete zakoupit i v obchodě 7/11, ale nezapomeňte si cestovní pas. Bez toho vám sim kartu neprodají. 
  2. Koupíte si e-simcard: Stáhnete si aplikaci Airalo, tam si zvolíte zemi v jaké si chcete sim kartu zakoupit a vyberete balíček. Já si koupila měsíční balíček 20 GB za 22 USD. V nastavení telefonu poté zvolíte “cestovní” data jako “primární”. Internet fungoval skvěle a kdykoliv si můžete data dokoupit. Mně to stačilo na celý měsíc a to jsem je za celý měsíc nevypla a používala hlavně na cestách navigaci od Google maps. 

Jak se dostat z letiště:

  1. Máte sim kartu a objednáte si Uber/Grab do vašeho ubytování. Výhoda je, že hned víte cenu, která se nemění. 
  2. Taxi - Před letištěm je taxíků spoustu, ale žádný vás nevezme bez pořadového čísla, takže, jak si objednat taxíka z letiště? Když vylezete z letiště ven, tak naproti sobě budete mít zaparkovaný všechny ty taxikáře, kteří mají nad sebou čísla. Po pravé straně budete mít automaty (když tak se zeptejte těch taxikářů, poradí vám). Myslím, že tam jsou jen dva druhy automatů: na minivany – pokud vás jede hodně nebo klasický osobní auta. Vyjede Vám číslo a vy jdete k tomu taxikáři s tím číslem. Vysmlouváte si cenu (na letišti moc smlouvat nechtějí) a můžete vyrazit. V roce 2019 jsme platili 500 THB a bydleli jsme přes AirBnB v Sathorn v The Royal Navin Tower. 
  3. MHD:
    1. Letiště Suvarnabhumi - hnědá linka. V tomto případě se nejprve podívejte, kde máte ubytování, abyste několikrát nepřestupovali a netahali se tak s kufry. Z hnědé linky budete určitě minimálně ještě jednou přestupovat na modrou. 
    2. Letiště Don Mueang - červená linka. I v tomto případě zvažte cestu, pokud máte více zavazadel, tak to není ideální řešení, protože budete muset určitě zase minimálně jednou přestupovat na modrou linku. Z Don Mueang vede přímý vlak do Ayutthayi - více info, jak se tam dostat najdeš ve článku Ayutthaya.
  4. Zapůjčení auta - při výstupu z letiště najdete půjčovny aut, to ale mějte rezervované dopředu. Doporučuji vzít pojištění na vše. Také se zeptejte, zda je v ceně “dálniční známka”. Kolem Bangkoku jsou silnice zpoplatněné. My jsme jí neměli a tak nám přišla i jedna pokuta za 1.250 THB. Pokud v ceně není, tak vždy budete muset jet přes závoru, kde zaplatíte poplatek, bývá 30-120 THB. My si zapůjčili Nissan Navara a na měsíc nás stála cca 30.000 Kč + benzín, který stál cca 20 Kč/1l. Při předání auta jsme skládali kauci 15.000 THB, kterou nám zase na konci předali v obálce. 

Ubytování:

The Royal Navin Tower - Sathorn - Lokalita je to docela špatná, je to daleko od centra a cesta k metru je děsivá. Ubytování je tam ale moc pěkné, na to, že to je přes AirBnB, tak nám každý den uklízeli. Pokoj je v 17.patře se skvělým výhledem na celý Bangkok. V 5.patře je bazén a fitko, které můžete kdykoliv využívat. 

Doporučení jsem dostala na tyto hotely:

  • The Quarter Ari by UHG
  • Hotel Royal Bangkok Chinatown

Počasí v Bangkoku:

  • Červenec/srpen

Období monzunů. Nám tedy nepršelo. Cca 33 stupňů. Vysoká vlhkost. 

  • Březen

Horké období, bez deště. 37 stupňů. 

Co vidět v Bangkoku

1. Wat Phra (Wat Pho)
Vstupné 200 THB/os. 
Otevírací doba: 8:00 - 18:30
Je to chrám, takže žádné tílečka a kraťásky. Holky zahalená ramena a dlouhé sukně nebo kalhoty. 
Ke vstupence dostanete jednu vodu a jsou tam i pítka, tak si lahev můžete vždy vodou doplnit. 
Je to nejstarší chrámový komplex v Bangkoku. Najdete tu pozlacenou sochu ležícího Buddhy. 

2. The Grand Palace
Vstupné: 500 THB 
Otevírací doba: 8:30 - 15:30
Oblečení: Zakrytá ramena i kolena a to i kluci musí mít dlouhé kalhoty! Můžete si je zakoupit na místě.
Je to na nejnavštěvovanější památka, takže to tady tak i vypadá. Je tu moooc lidí. 

3. Wat Saket (The Golden Mount)
Vstupné 50 THB/os.
Otevírací doba: 8:00 - 17:00
No horu si musíte vystoupat 334 schodů. Nahoře vás čeká pořádnej vichr, ale za to krásný výhled na město. Je to chrám, takže nahoru jedině zahalená ramena a nožky.

4. Čínská čtvrť (Yaowarat road)
Začněte u Wat Traimitr, který je kousek od hlavního nádraží. Je to jeden z dalších chrámů, tak pokud Vás ještě neomrzeli, tak se tam běžte podívat. Od tohoto chrámu pokračujte do ulice Yaowarat, kde se můžete najíst na každém rohu. Určitě tam zajděte, až se setmí! Čínská čtvrť je osvětlená nápisy a všude jsou prodejci a je stále na co se dívat. 

Kde se najíst

View ARUN Restaurant & Bar - mapa
S nádherným výhledem na chrám Arun. Doporučuji si sem udělat rezervaci. Pokud ji nemáte, tak doražte nejpozději do 17.h, od 17:30 bývají rezervace. Jídlo dražší, ale moc dobré. 

Pakhwan At Pakklong - mapa
Tak tady jsme ochutnali nejlepší Pad Thai a nejlepší ovocné smoothie. Nejen, že to skvěle vypadá, ale to jídlo je tu naprosto bezkonkurenční. Nachází se u řeky u přístavu Rajinee. A za dvě jídla a dva drinky tam necháte 700 THB i s dýškem. 

V Čínské čtvrti na ulici - mapa