New York

5. - 9.10. a 16. – 17.10. 2018

Do USA nemusíte mít vízum, ale postačí Vám ESTA. Na tomto linku kliknete na Individual application a pak už Vás to bude navádět krok za krokem.

Esta platí 1 rok a stojí 14 dolarů.

Letenka se Singapore Airlines do NYC a zpět stála 9.990,-Kč/1 osoba.

Letenky jsme kupovaly půl roku před odletem.

5.10. Pátek

Z Prahy jsme odlétaly v 6 hodin ráno. Lufthansou do Frankfurtu, kde jsme měly na přestup necelou 1,5 hod, což naprosto stačí. Z Frankfurtu jsme letěly už letadlem Singapore Airlines až do NYC. Let trval 8 hod a 35 minut. Tato aerolinka má celkem vysokou kvalitu. Letadlo dvoupatrové. Dostaly jsme deku, polštářek, kartáček na zuby a pastu a sluchátka. Letušky nám rozdaly menu, kde jsme si mohly vybrat ze dvou jídel... Pamatuju si, že jsme měly na výběr buď pálivé nebo více pálivé :D Každý má v letadle svojí obrazovku, na které může bezplatně koukat na filmy, seriály, hrát hry, pustit si TV vysílání nebo poslouchat hudbu. My si ale vzaly prášky na spaní a prospaly jsme celou cestu:)

V 11:10 jsme přistáli na letišti JFK v New Yorku. Z letiště se dostanete tzv. Airtrain na Jamaica Center, cena 5 dolarů. Pokud pokračujete na Manahattan, tak buď vlakem Long Island Rail Road (LIRR), cena 7,50 dolarů. A nebo na Jamaice nasedněte do E train (směr Manhattan). Na E train platí i metro card, kterou si určitě hned zakupte. Je platná cca rok a půl a můžete si jí stále dobíjet. E train je tedy levnější, ale LIRR zase rychlejší.

Ubytování jsme měly zajištěné přes Airbnb na Manhattonu na 137th street – City College. Byt je přímo u červeného metra č.1 a vede do centra bez přestupů a končí v přístavu směrem na Staten Island, Sochu Svobody apod. Na Times Square jsme byly cca za 15 minut.

Pátek jsme si daly spíše oddechový, procházku po Central parku. Vystoupily jsme u Strawberry fields a pokračovaly přes Central Park. Na každém rohu jsou umělci, pojízdné bufety s hamburgrama, palačinky apod. Central park má spoustu vyžití a jelikož bylo v pátek hezky, tak spousta lidí piknikovalo. Dále jsme šly pěšky kolem hotelu Plaza a po Páté Avenue směrem k Rockeffelerovo centru až na Time’s Square. Tahle trasa nám zabrala asi tak 4 -5 hodin (v Central parku jsme se také zdržely na piknik). 

6.10. Sobota

Počasí se dost zhoršilo, pršelo/mžilo, byla mlha a hodně se ochladilo, tak jsme se rozhodly, že pojedem na nákupy do Outletu do JerseyThe Mills at Jersey Gardens. Dostanete se tam ze 42nd Street – Port Authority, kde je terminál autobusů. Zpáteční jízdenka stojí 325 Kč. Do tohoto obchodu si s sebou vemte pas, hned u vstupu jsou informace, kde Vám po vydání pasu dají slevy na nákupy. No a v tomhle obchoďáku je to ráj na ceny a značky jako: Karl Lagerfeld, Michael Kors, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Levi’s, Victoria’s Secret, Guess, Under Armour a dalších asi 100 obchodů, kde opravdu nakoupíte za pár kaček. Pokud zapomenete s sebou pas, tak nevadí, v každém tom obchodě na pokladně po zaplacení dostanete slevy na obchody kolem Vás.

Do Jersey jsme jely po 10:00 hodině a vracely jsme se autobusem po 18:00. Je to opravdu na celý den. Cesta tam trvá sice asi jen půl hoďky, ale cestou zpět jsme stály v kolonách až skoro do 20:00.

7.10. Neděle

Na neděli jsme měly zakoupené vstupenky na One World Trade Center, nejvyšší budovu New Yorku. Jenže bylo zase hnusně a budova nešla ani tak od půlky vidět. Američani jsou ale velmi ochotní a sami nám u vstupu řekli, ať dnes určitě nechodíme, že bychom byly zklamané a nic neviděly a ať si na pokladně lístky přebookujeme na kterýkoliv jiný den. Přehodily jsme si to tedy na 17.10., kdy bylo nádherně. One World Trade Center stojí vedle bývalých dvojčat. Nyní jsou po dvojčatech jen dva památníky, dvě nádrže, kde proudí voda a po stranách památníku jsou jména všech obětí teroristického útoku.

Vstupenky si vždy kupuji přes tuto aplikaci, kterou mám staženou v mobilu: Get Your Guide. Velmi dobře se s ní pracuje a jsou v ní vstupenky na atrakce snad po celém světe. 

Cestou přes Wall street jsme dorazily až na trajekt směr Staten Island. Pokud nechcete platit za vstupenky a plout k Soše Svobody, tak můžete využít cestu trajektem zdarma kolem Sochy Svobody na Staten Island a pak zase zpět na Manhattan. Ten budete mít jak na dlani. Trajekty plují každou chvíli a jedna cesta trvá 25 minut.

Nakonec jsme ještě došly kolem pobřeží k Brooklyn Bridge. Seděly jsme na terase, kde byl i venkovní bar Pier 17. Koupily jsme si pivo za 250 Kč a koukaly na osvětlený Brooklynský most. Tohle místo je krásný, tak si tam určitě na pivo také zajděte.

8.10. Pondělí

Jen co jsme vyšly z baráku zase pršelo. Jely jsme k Brooklynskému mostu, ten byl tajemně zahalený v mlze. Na začátku mostu si můžete zapůjčit kola, most je opravdu dlouhý, tak chápu, že to lidé využívali, ale v tom davu to muselo být nakonec náročnější, než si ten most v klidu přejít. Na Manhattonský straně je spoustu stánků se suvenýrama. Zakoupíte zde magnetky, klíčenky, sošky, obrázky a vše velmi levné. Ceny se pohyují kolem 2 dolarů za magnetek/klíčenku. Sošky od 5 dolarů.

Až přejdete Brooklynský most, běžte Washingtonskou ulicí směrem k řece a dojdete do části Two Bridges, kde stojí za to si udělat fotku. Když půjdete dál na pláž, budete mít krásný rozhled na oba mosty, po levé straně Brooklyn Bridge a po pravé Manhattan Bridge.

Cestou zpátky jsme se zastavily u Five Guys u Empire State Building. Five Guys jsou burgry, kde zaplatíte základní cenu a do burgru si pak můžete přidat jakoukoliv oblohu z nabídky a spoustu omáček, dle vašich preferencí a již nepřiplácíte. Burgry mají výborné! Btw: Je to prý záležitost jen východního pobřeží, na západním pobřeží USA, Five Guys neznají.  

9.10. Pondělí

Ve 14:15 nám letělo letadlo do Orlanda na Floridu, tak jsme se dopoledne přesunuly na letiště La Guardia. Nejlepší cesta je se dostat na Roosevelt Av - Jackson Heights Subway Station a odtud autobusem na letiště. Jezdí to každou chvilku a také využijete Metro Card. La Guardia je skvěle vybavený letiště. Sednete si ke stolečku na kterém jsou tablety, ze kterých si objednáte občerstvení a za chviličku vám ho obsluha donese. 

9. – 16.10. Florida - článek zde

16.10. Úterý

Zpátky v New Yorku. Přistály jsme na letišti La Guardia. Ubytovaly jsme se na poslední chvíli v Seton hotelu u Grand Central Terminal. Hotel stál na tu noc asi 5.000 Kč. Měly jsme miniaturní pokojíček s postelí na 1,5 osoby:D Výhled do protějších kanceláří... No alespoň to bylo v centru.

17.10. Středa

Šly jsme pěšky z hotelu, kolem Empire State BuildingFlatiron Building, kde jsme se musely u ikonické budovy vyfotit. Pokračovaly jsme částí Greenwich Village, kde se nachází apartmán Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě a apartmán Přátel. Tato část New Yorku je nádherná. Jsou tu uličky lemované stromy a domy. Je tu klid a také je to samozřejmě jedna z nejdražších částí NYC, co se týká pronájmu či koupi bytů.

V New Yorku rozhodně také nevynechejte Dunkin Donut’s a vyzkoušejte zde různý druhy donutů s různýma polevama. To byl pro nás ráj.

Došly jsme k One World Trade Center. Dneska bylo slunečno. Perfektní počasí. Výhled byl krásný na všechny strany. OWTC byste neměli vynechat, zážitek je jen už se projet výtahem nahoru. Nahoře nám stačila hodinka. Cena na osobu je 868 Kč na Get Your Guide

Zakončily jsme to procházkou po čtvrti Tribeca, Little Italy, China Town a Soho.

Večer jsme se přemístily na letiště JFK a ve 21.h odlétaly domů přes Frankfurt.