Stockholm

Duben 2022

Tak já poprvé vyrazila na sever. Ano, poprvé a určitě ne naposledy. Švédi jsou moc milí lidé. Usměvaví, pozitivní.
Švédsko je drahý, ale na pár dní se to dá zvládnout. Jsou to dobře utracený peníze.

MĚNA A PLATBY: 
Švédská koruna:
1 SEK + 2,38 Kč (k 4/2022) 

Peníze si ale vůbec nemusíte měnit. Ve Švédsku Vám bohatě postačí karta. Já měla u sebe jenom telefon a platila jsem po celou dobu apple pay. Oni skoro nikde stejnak hotovost neberou. 

LETENKY
Letenky jsme koupili 7 týdnů před odletem a 1 zpáteční letenka stála 1.717 Kč. Mohli jsme s sebou mít pouze batoh o rozměrech 30 x 20 x 38 cm, tak aby se vešel pod sedadlo před vámi. Letenky jsme koupili přes Mytrip. Checkin se následně dělá už na stránkách letecké společnosti Norwegian 48 hodin před odletem. Letenky jsme koupili na Mytrip, protože byli levnější než u Norwegian ve stejný datum.

UBYTOVÁNÍ
Ubytovali jsme se v hotelu Hellstens Malmgård ve čtvrti Södermalm. Noc nás stála 1.600 Kč se snídaní a hotel jsme rezervovali na Bookingu

JAK Z LETIŠTĚ
Po přistání ve Stockholmu na letišti Arlanda si můžete vybrat, jak se dostanete do centra. Samozřejmě to může být taxi anebo můžete jet MHD – autobusem 45 minut do centra nebo vlakem 20 minut do centra. My zvolili tu nejrychlejší cestu, a tu také doporučuji. Při odchodu z letiště, ani nevycházíte ven, jen jdete po značkách na vlak anebo Arlanda Express. Dokud nedorazíte na velký žlutý info stánek s nápisem Arlanda Express. Také jsou u toho automaty, kde si to můžete koupit sami. My se šli zeptat přímo do infa a paní nám prodala skupinovou jízdenku pro 2 osoby za 399 SEK (cca 950 Kč). U automatů si dejte pozor: Naše zkušenost: nejprve jsme zvolili „jízdenku“ a ta stála 300 SEK na osobu. Platbu jsme zrušili a poté zvolili „skupinové jízdenky“ a tam koupíte tu jízdenku za 399 SEK pro 2 osoby. 
Vlak jede opravdu rychle, nejrychleji jsme jeli 192 km/h. Takže jste do 20 minut v centru. 
Vystoupíte na mapě zde.

MHD
Odtud už se můžete vydat kamkoliv jinam metrem nebo tramvají. Pokud budete MHD využívat častěji tak doporučuji zakoupit SL card (20 SEK)– je to něco jako naše open card. Tu si nabijete kreditem a můžete jezdit. Nebo si můžete stáhnout aplikaci SL card, kterou si nabijete a funguje stejně jako karta. Vždy před vstupem např. do metra oskenujete na čtečce. 

  • Jednosměrná jízdenka na 75 minut je za 38 SEK
  • Neomezená jízdenka na 24 hodin za 160 SEK
  • Neomezená jízdenka na 72 hodin za 315 SEK
  • Neomezená 7denní jízdenka za 415 SEK

KOLOBĚŽKY
Elektro koloběžky jsou skvělou volbou pro cestování po městě. Mají tu spoustu společností jako Lime, Bolt, VOI, LINK - Super Pedestrian atd. Musíte jezdit pouze po silnici, ale nemusíte se vůbec bát, protože jsou všude pruhy pro koloběžky a kola. 

STARÉ MĚSTO – GAMLA STAN
My jsme zvolili procházku starým městem až do hotelu. Mapa naší cesty zde.
Se zastávkami nám to trvalo do hotelu necelé 2 hodinky. 
Cestou jsme viděli: kostel S:ta Clara kyrka, náměstí Sergels torg – je tu hodně bezdomovců, mají na zemi rozestlané spacáky. Není to moc hezké místo, ale zároveň je okolo hodně obchodů, takže na nákupy (Victorias secret, H&M,…) jedině sem. 
Dále kolem parlamentu a uličkou Prastgaten nebo Västerlånggatan, kde je několik obchodů se suvenýry, různé kavárny a občerstvení. Po levé straně ale nezapomeňte odbočit na náměstí Gamla Stan, kde jsou nádherné barevné domečky. Skoro na konci ulice Prastgaten je nejužší ulička Mårten Trotzigs Gränd. Dá se lehce přehlédnout, my jsme jí dokonce přešli, tak jsme se museli vracet. Najdete ji hned za restaurací Mårten Trotzig. 

Pak už jsme jen přešli most na další ostrov Sodermalm, kde je stejnojmenná čtvrť. Naleznete zde spoustu restaurací, barů a kaváren. 

VYHLÍDKA NA MĚSTO
Další den jsme po snídani šli na vyhlídku Skinnarviksberget, kde je krásný výhled na starou část města. 

Druhá vyhlídka je zde. Je blíž k centru, tak budete mít hezčí fotky. Byli jsme zde na západu slunce, tak to bylo nádherný. 

LODÍ KE SKANSENU (ostrov Djurgarden)
A poté podél pobřeží jsme došli až do přístavu Slussen, kde jsme si zakoupili jízdenku na ostrov Djurgarden. Jízdenka pro 1 osobu stála 39 SEK (cca 93 Kč). Cesta lodí trvá asi 10 minut. 
Loď připluje sem a odtud s davem lidí ke vchodu Skanzenu. Kudy z přístavu do Skansenu najdete zde.
Je to asi 5 minut. Žádné fronty nás nečekali tak jsme rovnou zakoupili vstupenky za 160 SEK za 1 osobu. 

SKANSEN
Skansen je obrovský, má 300.000 m2 a tak hned u vstupu dostanete mapu. Na cedulích u vstupu je i QR kód, který když si naskenujete do telefonu, tak uvidíte, jaké akce se v ten den konají. Ve Skansenu uvidíte zvířata jako losi, sobi, bizony apod. dále červené domečky ve kterých můžete šmejdit. Bývají v nich zaměstnanci, dobově oblečení a vypráví, co se jak v té době vyrábělo. 
Pokud nemáte děti, tak vám skansen zabere necelou 1,5 hod. 

Cestou ze Skansenu uvidíte spoustu dalších muzeí, jako je Abba muzeum, Vikingské muzeum, Vrak muzeum, Muzeum of Spirits, Muzeum Nordiska – muzeum mapující švédskou kulturu a spoustu dalších. Stockholm je prostě samé muzeum. 

VASA MUSEUM
Vstupné je 170 SEK na osobu (405 Kč).
Muzeum s válečnou lodí ze 17.století. O tomhle muzeu jsem slyšela, že ho musím navštívit, ale nebyla jsem si tak jistá, že to je něco, co fakt musím vidět. Ale po návštěvě tohohle muzea ho fakt musíte vidět. Strávili jsme tam něco kolem 1,5 hodiny. Není to jen, že byste koukali na obří loď, ale kolem lodi je asi 5 pater a v každém tom patře máte různé zajímavosti o té lodi, jak se stavěla, jaké byli kajuty, kolik na ní bylo lidí, jak ztroskotala, kdy ji z moře vytáhli apod. 
Ve zkratce jak a kdy se loď potopila:
Loď se potopila necelých cca 1500 m od přístavu v den vyplutí 10.8.1628. Posádka lodi otevřela střílny, vytáhla ven všechna děla a vystřelila slavnostní salvu. Po několika poryvech větru se naklonila na bok. Otevřenými střílnami začala loď nabírat vodu a potopila se. 30 lidí ze 150 na lodi uhynulo. Loď vytáhli až po 333 letech dne 24.4.1961.

Archipelago of Stockholm – Souostroví Stockholmu

VAXHOLM
Na internetu jsme si koupili výlet do Vaxholmu. Zahrnoval pouze zpáteční jízdenku a průvodce na lodi. Můžete si ale také připlatit za oběd na lodi. Výlet byl od společnosti Stromma a stál nás 1.680 Kč pro 2 osoby. 
Vyplouvali jsmev 10:30 z přístavu Nybrokajen lodí M/S Ostana. 
Při zpáteční cestě jsme zjistili, že se dá plout bez průvodce se SL kartou z kotviště č.83 z přístavu Slussen. 
Cestou nám průvodkyně popisovala místa, které z lodi můžeme vidět, např, kde se potopila Vasa, Vikingskou cestu, apod. Cesta na ostrov Vaxholm trvala 1:45 hod. Připlujete přibližně sem. Ve Vaxholmu jsme z lodi vystoupily jen my dvě a nějaká paní. Všichni ostatní pluli hned zpátky, což si myslím, že je škoda, Vaxholm je krásný ostrov a přejdete ho za necelou hodinku, pak si můžete dát oběd anebo si zajít do nějaké kavárny. 
V 15:30 jsme pluli zpátky. Připlula loď plná lidí, kteří pluli zase jen ten okruh a nikdo nevystupoval. Cesta zpět trvala už jen hodinku.

My si zase půjčili koloběžky a brouzdali městem. 

RESTAURACE
Ellora - Sodermalm - na mapě zde
Indická restaurace - moc nám chutnalo, pokud máte rádi indickou kuchyni, tak určitě zajdětě. Jídlo pro dvě osoby a nápoje nás stálo 1.050 Kč.

Restaurang Kaffegillet – Gamla Stan - mapa
Tady jsme ochutnali švédský masový koule s brusinkama a bramborovou kaší. Je tu moc milá obsluha. Zeď u baru mají polepenou bankovkama, tak jsme tam také jednu na památku nechaly. Dvě jídla + nápoje za 1.200 Kč.

Orangeriet – spojen s restaurací Trattorian - mapa
Je to fakt stylovej bar. Stojí se tam fronta. Koktejly začínají od 149 SEK (355 Kč).

Sportbarnummer 10
Restaurace ve Vaxholmu hned u přístavu - na mapě zde.
1 pizza a 2x aperol za 1.030 Kč. 

Bistro Boulangerie - na mapě zde
Kavárna ve Vaxholmu - sice krásné místo, ale obsluha úplně selhává. Nestíhali, na kávu se čeká 30 minut. Nezbyly lžičky ani vidličky na zákusek. Musíte si jít objednat dovnitř a i přesto na kávu čekáte dlouho. Za 2 kávy a jeden zákusek 332 Kč. 

Ve Stockholmu najdete také Lidl, Coop, Willy's a jiné supermarkety, kde si nakoupíte jídlo anebo nějaký sendvič na výlet. 

Pro více informací se určitě nebojte zeptat:)