Provence

Francie - Provence

Provence mě nikdy nelákala, byl to sen mojí mamky, ale co bych nejela - mají tam alespoň výborné víno a sýry, tak jedeme ten sen mamince splnit! 

Orange

Začínáme v Orange, v malém městečku ve kterém je nejlépe dochované antické divadlo na světě. Už tohle místo Vás okouzlí uličkami, trhy, kavárničkami a historií. Zaparkovat můžete u kamenného oblouku - podobný jako ten v Paříži.

Avignon

Asi půl hodinky od Orange je Avignon, kde se nachází nejznámější symbol města Avignonský most - St.Bénezet

Původně měl 22 oblouků a měřil 900 metrů. V 17.století přišla povodeň a strhla 18 oblouků. Dnes jich má most pouze 4.

Město Avignon, je ale hlavně papežské město. Papežský palác nechal ve 14.století postavit papež Benedikt XII. Vstupné do paláce je 15 euro a nespadá do něj vstup na Avignonský most. U vstupu do paláce si nezapomeňte vzít tablet, který vás provede celým palácem a ukáže místnosti v původní podobě.

Ulice vodních kol nebo také Avignonské benátky - mapa

Je to stará dlážděná ulice plná kaváren a restaurací. Od Papežského paláce je vzdálena asi 1 km. Oceníte ji ale hlavně v teplých letních dnech. Ulice je lemovaná platany a od vody jde příjemný vzduch

Bonnieux

Kamenné městečko Bonnieux (čti bonijé) se pyšní nádhernými pohledy na celé údolí. Uličky městečka jsou velmi úzké, za to plné květin, restaurací, kaváren a u kostela je i výborná pekárna s croissanty

Cedrový les Luberon s vyhlídkou les Portalas

Luberon je jen pár desítek minut od městečka Bonnieux a procházku cedrovým lesem zvládnou i děti. Luberon je chráněná krajinná oblast a cedry tu byli vysázeny v 19.století. Procházka na vyhlídku les Portalas vychází časově na 1,5 hod cesty od parkoviště.

Roussillon

Za mě jedna z nejhezčích zastávek v Provence. Městečko Roussillon leží na skalní plošině, má kouzelné staré uličky a nádherný výhled. Jezdí se sem ale především na okrové kopce. Vstupenka na osobu je 3 euro. Můžete si vybrat ze 2 cest - kratší (35 min) a delší (50 min). Obě jsou velmi jednoduché a v té delší nepotkáte skoro žádné lidi a za to větší skály.

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Klášter Sénanque

Další do TOP nástěv v Provence určitě spadá i tento klášter s levandulovými poli. No uznejte sami, není to nádhera? 

Fontaine de Vaucluse

Toto městečko se proslavilo jedním z nejsilnějších přírodních pramenů na světě. Pramen řeky tryská z hlubin u úpatí soutěsky, obklopené 200 metrů vysokými skalami. Každou sekundu tu vyvěrá 90 000 litrů vody. Energii z pramene využívá místní papírna, která pracuje s technologiemi z 15. století. Procházka městečkem je zakončena právě propastí zhroucené jeskyně, kde je tůň, která je hluboká více jak 300 m. Hloubku zkoumalo mnoho potápěčů i ponorek, ale nikdy nebylo dosaženo dna.

Žil zde italský básník Francesco Petrarca, který se zamiloval do Laury, ale ona jeho lásku neopětovala. Právě u tůně napsal spoustu básní pro ní. V centru městečka najdete restauraci s jejich jmény.

Goghovo město Arles

V Arles je obrovská arena, kam se vejde až 20 000 diváků a 2x ročně se zde konají "býčí zápasy". Je to spíš taková honička mezi býkem a matadorem, který musí z rohu býka sejmout kokardu. Arena byla postavena v 1.stol.

Město Arles je také proslaveno Vincetem Van Goghem, který trpěl depresemi, uřízl si ucho a byl hospitalizován v místní nemocnici. Dnes je z nemocnice kulturní centrum s uměleckými předměty. Pár ulic od nemocnice je kavárna, kterou malíř rád navštěvoval. Venkovní zahrádku určitě poznáte z jeho obrazu Terasa kavárny v noci.

St. Maries de la Mer - Camargue

Camargue je chráněná přírodní rezervace a je kousek od Arles, kde se řeka Rhona rozděluje na dvě menší a právě mezi nimi je přírodní rezervace Camargue.

Typické pro tuto rezervaci jsou camargueské volně pobíhající bílé koně, černí býci, růžový plameňáci, mokřiny a bažiny.

Na 1,5hod plavbu lodí se dostanete z městečka St.Maries de la Mer a plavba stojí 16 euro. Bohužel se na nás valila bouřka s blesky a tak jsme volně pobíhající koně neviděli. Růžové plameňáky jsme naštěstí viděli alespoň při odjezdu z městečka.

Dominantou St.Maries de la Mer je kostel, který spíše připomíná pevnost. Dříve totiž poskytoval ochranu proti pirátům a lupičům.

Aigues Mortes

(čti "ég mort")

Opevněné městečko ze 13.stol.

Masivní hradby s 15 věžemi a 10 branami obklopuje městečko dodnes. Hlavní věž Tour de la Constance měří 54 metrů a v průměru má 22 metrů. Její zdi jsou silné 6 metrů a tak sloužila tak jako vězení. S hradbami je spojena pouze vodním příkopem. Na hradby se platí vstupné 6 euro.

V městečku je nespočet kaváren, restaurací a obchůdků.

Saint Guilhem le Désert

Z Provence se přesouváme do Francouzského krasu.

Toto malebné kamenné městečko zasazené v kaňonu mezi skalisky má významné opatství. Díky vlastnictví svatých ostatků, především úlomku pravého kříže, se klášter stal jednou z důležitých zastávek na poutní cestě do Santiaga de Compostela

Jeskyně Clamouse

Jedna z nejkrásnějších jeskyní byla objevena v roce 1945.V jeskyni je celoročně 15 stupňů, ale dá se to zvládnout i v letním outfitu. Doporučuji ale tenisky, v žabkách nebo jiných letních botách by vám to mohlo klouzat. Cesta s průvodcem je dlouhá 900 metrů a trvá 1,5 hod. Ve "velkém sálu" spustí projekci s hudbou. Nesmí se zde fotit s bleskem. Vše důležité k vidění máte osvětleno led lampami.

Vstupné je 13,90 euro.

Ďáblův most

Ďáblův most byl postaven v roce 873.

Je přísný zákaz skákání z něj a i přes to z něj mládež skáče. V posledních pár letech se zde několik lidí skokem zabilo.

Za mostem je krásná pláž a můžete doplavat až do soutěsky, která je volně přístupná. Můžete si zde pronajmou kanoe nebo paddleboardy. Voda je průzračná a plave v ní několik ryb

Montpellier

Viadukt Millau

Viadukt Millau je nejvyšší v Evropě a druhý na světě. Předčil ho pouze most Puente Baluarte v Mexiku. Most je zavěšený na sedmi betonových pilířích, které mají rozdílnou výšku a to od 77 m až k 246 m, o délce 2,46 km a váze 36 000 tun. Most se začal stavět 16. října 2001 a slavostně otevřen byl za 38 měsíců. Na most se platí mýtné! Za auto myslím 11 eur.

Le Rozier

Jeskyně Aven Armand

Jeskyni objevil Louis Armand, po kterém se také jmenuje. Ten jí objevil 19. září 1897. Jeskyně je známá především svým lesem 400 stalagmitů, z nichž některé dosahují výšky až 30 m. Tyto stalagmity jsou jedněmi z nejvyšších na světě. Hlavní jeskynní dóm je v hloubce 100 m pod povrchem. Jeskyně byla zpřístupněna veřejnosti 11. června 1927 po vykopání 208 m dlouhého přístupového tunelu. Do jeskyně se dostanete lanovou dráhou. 

Vstupné 16,90 eur

Sainte-Enimie

Další z krásných malých městeček v údolí Tarn, které vzniklo kolem roku 951. Cesty tu jsou kamenné a tak to po nich trochu klouže a jde se po nich dost nepříjemně. Skoro na každém rohu městečka je pitná voda. Vlastně všude v Provence jsem viděla kohoutky (viz fotografie) s pitnou vodou. Můžete se tak na každém rohu osvěžit a dočerpat pitnou vodu.

Pont d'Arc

Skalní most s výškou 54 metrů a šířkou 60 metrů. Vznikl přírodně řekou Ardeche. 

Kaňon řeky Ardeche

Kaňon ředy Ardeche je cca 30 km dlouhý a jeho vápencové skály podél řeky jsou vysoké až 300 metrů. Kaňon lemuje silnice s vyhlídkama. Cesta je klikatá a komu se dělá v autě/autobuse zle, tak si radši vemte pytlíky :) Níže jsem přidala mapky, na obrázku je červeně zakreslená cesta, kudy vede silnice. V některých místech je to opravdu zážitek, např.když se potkají dva autobusy.

Lyon