Omán

27. - 30. května 2018

Než jsme odletěli do Dubaje, tak jsme si říkali, že bychom mohli navštívit ještě i jinou destinaci než Emiráty a jelikož je to kousíček (1,15hod) do Ománu, tak jsme se vydali tam. 

Vízum si zařídíte na tomto odkaze. A stojí 1.130 Kč. Toto vízum je platné po dobu 30ti dnů od vstupu do země. 

Měna v Ománu: Ománský Riál = OMR

1OMR = 58,8 Kč (přesný kurz najdeš zde)

Pokud pojedete v době Ramadánu, nezapomeňte si zabalit dlouhé kalhoty a trika zakrývající ramena. Nepustí vás z hotelu, dokud se neobléknete. 

Ramadán má tu výhodu, že nikde nejsou žádní turisti a zapůjčení auta a výlety jsou levnější a můžete je ještě usmlouvat. 

27.5. Neděle

Z Dubaje jsme odlítali v 19:55 společností Salam Air. Letenka pro oba stála 4.615 Kč. A zakoupili jsme jí týden před odletem. V letadle nás bylo asi 10. Takže jsme měli velké pohodlí, ale za to obrovské turbulence. 

Do Muscatu jsme přiletěli po deváté hodině večer. Na letišti se vytvoří dvě fronty, jedna celkem nekonečná na vydání víza a druhá, podstatně kratší, pro ty, kteří už víza mají. Dostali jsme razítka a bez jediného problému pokračovali dál. Na letišti jsme si vybrali z bankomatu peníze - 200 OMR (ománské riály) = 11.468Kč. Tento výběr nám postačil na celé 4 dny a zaplatili jsme tím auto, naftu, 2x taxi z letiště na hotel a zpět, výlet lodí pro 2, občerstvení během dne a tipy. Na letišti jsme si vzali taxi (mají tam krásný taxíky, značky Dodge Charger a všechny byli v bílé barvě) a jeli se ubytovat do hotelu Al Qurum Resort, který byl přímo na pláži Al Qurum Beach. Jelikož jsme byli v Ománu v době Ramadánu (Ramadán v následujících letech najdete na tomto odkaze), tak jsem přes den nemohla v plavkách na pláž. Chlapi můžou. My ale přiletěli až po setmění, tak hned po ubytování jsme si šli projít nekonečnou pláž, která byla plná krabů. Doslova jsme se jimi museli prodírat a dávat si pozor, abychom na nějakého nešlápli. 

Hotel Al Qurum Beach se snídaní na 3 noci stál 8.152Kč.

Fotka níže, je před hotelem po přílivu. Při odlivu je to nekonečná pláž. 

28.5. Pondělí

Posnídali jsme na hotelu a půjčili si auto s řidičem. Půjčili nám SUV Toyotu myslím, čtyřkolku, protože jsme měli v plánu zajet na poušť. Auto nám zapůjčili na český řidičák! Neměli jsme mezinárodní řidičký oprávnění! Jen jsme tvrdili, že ten řidičák mezinárodní je a prošlo to:).

Zapůjčení auta: 28 OMR/24 hod. a 22 OMR je depozit. prvních 200km je zdarma a za další se platil poplatek, který si už nepamatuji, ale nebylo to moc. 1 litr benzínu stojí 0,222 OMR.

Vydali jsme se přes hory do pouště Wahabi sands. Cestou jsme potkali tolik velbloudů, co jsem snad neviděla za celý život. 

Po projížďce v poušti jsme dorazili do Vadí Baní Khalíd. Pokud někdy plánujete cestu do Ománu, tak tohle místo určitě navštivte! My tam jeli hlavně kvůli tomuhle místu!! Sice je to 3-4 hodiny z Muscatu, ale ten zážitek za to stojí! Vadí Baní Khalid je vlastně oáza v poušti, kde jsou jezírka v horách, menší vodopády, průzračná pitná voda a palmy. Při příjezdu se nás ujal nějaký mladík, který nám nabídl, že nás jezírkama provede, to jsme ještě nevěděli, co nás čeká. Takže s sebou plavky, kameru/foťák do vody, nejlépe někam přidělat, protože budete cestou plavat a hlavně teda musíte být plavci a poradit si vylézt po skalách. Ale není to nic extrémně náročného. Ze skal jsme naskákali do vody a plavali štěrbinami směrem do hor. Kde byli vodopády, vyšplhali jsme si to po skále. Kluk, co nás prováděl, znal přesnou cestu, kudy jít, kam šlápnout, všude nás jistil a mě při jednom podklouznutí zachytil a zachránil před vymlácením zubů o skálu. V některých částech je hloubka i několik desítek metrů a někde jsou zase malé pláže a malé rybičky. Voda je tam naprosto průzračná a prý i velmi zdravá. Cesta jezírkama nám trvala asi tak 1,5 hod. a zpět jen asi už hodinu. Cesty zpět jsem se celkem obávala, když jsem si vzpoměla na to, co jsme všechno vylezli, ale nakonec to byla sranda. Z vodopádů a skal se skáče. Někde se sklouznete po klouzačce ze skály. Byl to ten nejhezčí zážitek z Ománu. Při odchodu nám ještě připravili osvěžující drink na cestu. Nechtěl nic zaplatit, i tak jsme mu dali peníze. I když ten zážitek byl k nezaplacení.

29.5. Úterý

Po snídani jsme se vydali na plavbu lodí za delfínama a potápěním. Výlet trvá od 10:00 do 13:00 hodin a stojí 22 OMR (cca 1.300Kč). My je usmlouvali na 18 OMR. Říká se, že v Ománu vždy uvidíte delfíny, není to pravda, my žádný neviděli :D za to při potápění můžete vidět pestrý život pod hladinou. V ceně výletu je transfer z/do hotelu, vybavení na šnorchlování, menší občerstvení a hodně nápojů a taky adrenalinová plavba!!:)

30.5. Pondělí

Po snídani odjezd na letiště a zpět do Dubaje, leteckou společností Fly Dubai. 

Zajímavosti z Dubaje budou brzy zveřejněny.