Itálie - Florencie, Pisa a Cinque Terre

FLORENCIE, PISA A CINQUE TERRE

Itinerář na 6 dní

Zpáteční letenka do Pisy stála 2.000 Kč společností Ryan Air.

V ceně letenky je kufr/batoh na palubu a menší kabelka. Nikdo naši velikost zavazadel nekontroloval, tak se nemusíte bát rozměrů, který se musí splňovat.

Check-in se dělá 2-48 hodin před odletem a i přesto, že jsem letenky objednávala naráz, tak pokud si nezaplatíte, že chcete sedět vedle sebe, tak Vás systém automaticky rozhodí po celém letadle. Přemístění jednoho místa stojí od cca 300 Kč a pokud chcete místa u křídla/nouzového východu, kde je místo na nohy, tak se připlácí něco nad 500 Kč na místo.

Jízdenky a časy vlaků v Itálii hledejte zde:

První den

Po příletu do Pisy:

Jely jsme vlakem PISA MOVER do centra. Je to vlak bez řidiče, který spojuje pouze letiště a dvě zastávky v Pise, ta druhá je Pisa Centrale.

Jak na letišti najít vlak Pisa Mover:

Nevycházejte ven z letiště! Ještě před východem je značení doleva na vlak do centra. Poté je to asi 4 minuty cesty.

Vlak stojí 2,70 EUR.

Ubytovaly jsme se kousek od nádraží v hotelu La Pace. 1 noc/4 osoby/ 4.078 Kč se snídaní. Měly jsme dva pokoje s terasou. Je to starší hotel, ale doporučuji ho kvůli prostoru. Dokonce šlo z terasy vidět poslední patro šikmé věže.

Ještě večer jsme se šli projít do historického centra, které bylo cca 15-20 minut pomalou chůzí. 

Druhý den

Po snídani jsme se vydaly znovu do historického centra k šikmé věži na náměstí zázraků – Piazza dei Miracoli.

Původně jsme si chtěly koupit vstupenky na šikmou věž přes internet zde.

Ale asi týden před odletem do Pisy byly všechny vstupenky vyprodány. Nemusíte se ale bát, že se na šikmou věž nedostanete. Dají se koupit i na místě. Na náměstí Zázraků jsou turistické informace, kde jsou vypsané časy a počet volných vstupenek na věž. Nemusíte se bát, že by bylo vyprodáno. Hned následující hodinu jsme už šlapaly schody na věž.

Vstupné stojí 18 Euro a k této vstupence máte zdarma vstup do katedrály.

V informacích si musíte nechat všechny zavazadla, tedy i tu nejmenší kabelku. Nic vám nahoru nepovolí. Jen foťák, telefon, kameru a vodu. Při vstupu do věže se nám pěkně zamotala hlava. Celý svět je najednou na šikmo :D Po úzkých schodech jsme stoupaly jak opilé a děsně se tomu smály.

Šikmá věž:

Věž byla vybudována jako volně stojící zvonice pisánské katedrály. Původně ovšem stála svisle, jak se na zvonici sluší a patří, ale kvůli nedbale provedeným základům a měkké půdě se krátce po svém postavení začala naklánět. Věž je tak jedním z mála případů, kdy se špatná práce stala podstatou světové proslulosti. Budova je vysoká zhruba 55,9 metru na nižší straně a 56,7 metru na té vyšší. Na její vrchol vede 294 schodů. Protože se náklon budovy neustále zvyšoval a hrozilo její zřícení, v roce 1990 byla pro veřejnost uzavřena a začaly práce na její záchranu. Roku 2001 byla věž konečně opět otevřena s tím, že by měla být minimálně dalších 300 let stabilní.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie:

Do katedrály, která je uprostřed náměstí a byla postavena jako první, musíte mít zahalená ramena a kolena. Nechápu proč, ale vyžadovali to po nás a kdo to neměl, tak tomu dali opravdu ošklivý modrý plášť. Tak na to radši buďte připraveni.

Baptisterium sv. Jana Křtitele

Jedná se o kruhový objekt, jehož průměr je 108 metrů. Na výšku měří úctyhodných 55 metrů a šířka zdí místy přesahuje 2,5 metru. Sloužila k účelům zasvěcení novorozenců do křesťanské víry. Baptisterium v Pise je největším na celém území Itálie. Když se pozorně podíváte na baptisterium, tak zjistíte, že se také naklání, a to ještě ke všemu opačným směrem než Šikmá věž. Je to způsobeno měkkým písčitým podložím v základech.

Camposanto Monumentale:

Hřbitov Camposanto Monumentale je poslední stavbou náměstí Piazza dei Miracoli v Pise.

Vnější část hřbitova sestává ze 43 oblouků, pod nimiž se skrývá většina hrobek. Některé jsou ale umístěny venku na hlavním trávníku. Ke hřbitovu patří tři kaple.

Pozdní oběd jsme si daly v klidné uličce S.Martino, Ristorante Galileo. Připravte se spíše na pražské ceny, za to výborné těstoviny a bílé vínko. Naše poslední zastávka v Pise byla pevnost Nuova – Fortezza Nuova. Je to klidné místo na odpočinek v trávě.

Nakonec jsme si šly vyzvednout batohy do hotelu a šly jsme na nádraží, odkud nám jel vlak do Florencie. Po zakoupení jízdenek si nezapomeňte před nástupem do vlaku jízdenku označit v automatu viz obrázek. Pokud si neoznačíte jízdenku, dostanete od průvodčího vysokou pokutu. Dejte si na to pozor!!

Cesta trvala 1hod a 13 min a stála 8,60 eur na osobu.  

Po příjezdu do Florencie jsme se šly ubytovat do hotelu Medici, který je přímo u slavné katedrály. Hotel stál 4.668 Kč/1 noc/4 osoby se snídaní. Pokoj byl v 5.patře s výhledem na kopuly katedrály. Jinak byl hotel hroznej. 4 postele vedle sebe, prohnutý jak loupák. Nedalo se na nich spát. Nábytek z doby, kdy se začala stavět šikmá věž. Zdi jak z papíru, jde všechno slyšet. Snídaně kontinentální – 1 croissante, 1 malou bagetku, máslo a džem. Znovu bych se tu neubytovala, ale rozhodně doporučuji výhled ze střešní restaurace. Ten za to stojí.

Ještě večer jsme se šly projít kolem katedrály Santa Maria del Fiore. Dejte si pozor na kapsáře. Přímo přede mnou jeden kluk chtěl okrást pána, kterému koukal telefon z přední kapsy. Pán koukal jinam, tak mu zloděj sáhl pro telefon do kapsy, ten si toho naštěstí všiml a ohnal se. Zloděj pokračoval dál jakoby nic. Tak buďte opatrní.

Třetí den

Po snídani jsme se vydaly znovu k Duomu. Vstupné je zdarma, ale počítejte s nekonečnou frontou.

Duomo:

Katedrála Santa Maria del Fiore je monumentální dóm (Duomo) v gotické stylu a je to 4. největší katedrála na světě. Katedrála je dlouhá 153 metrů, 38 metrů široká a 90 metrů vysoká, pojme až 25 tis.osob. Exteriér je zdobený mramorovými panely růžové a zelené barvy s bílým obložením. Naopak vnitřní část je prostá a velmi jednoduchá. Dvouplášťová osmiboká kupole byla a je dosud považována za zázrak stavební techniky. Byla postavena zvenčí dovnitř, z cihel kladených ve vzoru rybí kosti bez použití lešení. Její rozpětí činí úctyhodných 41,97 metrů. O téměř století pozděj se jí inspiroval i Michelangelo při stavbě kopule chrámu Sv. Petra v Římě.

Naproti vstupu do katedrály je Baptisterium.

Baptisterium San Giovanni:

Baptisterium svatého Jana Křtitele je nejstarší budovou ve Florencii. Kopule má vnitřní průměr 41,5 metrů.

Pokračovaly jsme ulicí Via dei Calzaiuoli na náměstí Piazza della Signoria. Na náměstí je Gucci muzeum, Palazza Vecchio a cestou k řece je nejznámější galerie Uffizi. Podél řeky jsme šly k mostu zlatníků – Ponte Vecchio.

Palazzo Vecchio:

Pálac místem, kde sídlí starosta Florencie. Přímo před palácem Vecchio si nezapomeňte prohlédnout repliku snad nejslavnější sochy všech dob, Michelangelova Davida.

Ponte Vecchio:

Ponte Vecchio měl v průběhu dějin obrovské štěstí, neboť se dochoval téměř ve své původní podobě i přes četné povodně a nepokoje. Jako jediný most byl ušetřen zničení, kterému jiné cenné mosty Florencie neunikly. Ke konci II. světové války totiž Němci na útěku před Američany ničili všechny mosty, které ve Florencii byly. Na příkaz samotného Hitlera ale nebyl Most zlatníků vyhozen do povětří.

Od Ponte Vecchio jsme pokračovaly pěšky na Piazzale Michelangelo, odkud je nádherný výhled na Florencii. Je tam spoustu obchůdků se suvenýry a také zmrzlina. Zpátky jsme šly pěšky k řece a přes most Ponte alle Grazie do uličky Via dei Benci, kde je výborná Ristorante Le Colonnine. Po jídle jsme míjely nádhernou baziliku Santa Croce a naše poslední zastávka před odjezdem z Florencie byla u baziliky Santa Maria Novella.

V 17:28 jsme odjížděli z Florencie směr Cinque Terre. Naše 1.zastávka v Cinque Terre byla v Monterosso, kam trvala cesta 3 hodiny a 10 minut a jízdenka stála 17,60 eur.

Ubytovaly jsme se přes Airbnb v moc pěkné garsonce s balkonem za 4.771 Kč/4 osoby bez snídaně. Na Google mapách to najdete pod názvem Sciuscettúa 5 Terre.

Čtvrtý den

Po snídani jsme si prošly vesničku a skončily v příjemné taverně na náměstíčku - Bar Centrale Gelateria Monterosso al Mare.

Ve 12:30 jsme se vydaly na první cestu po Azurové stezce z Monterosso do Vernazzy a ve 14:00 jsme byli ve Vernazze (3,3km). Vstup na cestu je zpoplatněn, myslím že 6 euro na osobu. Ve Vernazze je spoustu krásných typických italských restaurací. My se tam najedly za 55 eur (4 osoby). Ve Vernazze je i pláž, na kterou se dostanete tak, že musíte projít skálou, kde je zákaz vstupu. I přesto na pláži potkáte spoustu lidí. Pláž je samý šutr, není si kam pohodlně sednout a je tam velmi špatný přístup do vody. Tak pokud se tam přeci jen vydáte, buďte opatrní. Voda na koupání ještě nebyla (4.6.), i když někteří otužilci se koupali.

My se vydáváme na druhou část naší cesty, a to z Vernazzy do Corniglie (3,2km). Tato cesta trvala přibližně 1 hodinku. Obě tyto cesty byly celkem náročné. Mějte pevnou obuv a vybavte se minimálně 1,5l vody.

Zase jsme se ubytovali přes AirBnb v bytě s kuchyní a dvěma pokoji. Na mapách to najdete jako Hanging Garden. Ubytování bylo bez snídaně a stálo nás 4.529 Kč. Na mapách se zdá, že to je dál od centra Corniglie, ale měly jsme to asi 5 minutek. V těchto vesničkách je všechno kousíček. Jelikož je vesnička na skále, tak je odtud krásný západ slunce. Určitě si běžte sednout do nějaké taverničky s terasou. Hodně vyhlášený je Bar Terza Terra, kde už bylo plno, tak jsme skončily v La Scuna Wine & Beer.

Pátý den

Po snídani jsme se rozdělily na 2 skupinky, první jela vlakem do Manaroly (4 eura/1os) a druhá šla do Manaroly pěšky (5km). Zde se vstupné neplatí. Z Corniglie se prudce stoupá až na úplný vrchol kopců. Poté se jde už v klidu až do vesničky Volastra. Z Volastry se schází 1200 schodů. Je tedy lehčí jít do Manaroly než z Manaroly do Volastry. Za 2 hodinky jsme byli v Manarole.

Na oběd doporučuji Ristorante Marina Piccola s výhledem na moře.

Poslední stezka Manarola – Riomaggiore je dlouhodobě uzavřena, tak jsme museli vlakem.

Azurová stezka:

Azurová stezka je nejjednodušší, nejznámější a nejnavštěvovanější stezka v celém Cinque Terre. Je rozdělena na čtyři segmenty a spojuje všech pět vesnic Cinque Terre (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso. Celková délka je 12 km. Vstup na stezku je zpoplatněn, protože velmi často po podzimních deštích je nutné některé části stezky uzavřít pro opravy. Cena její návštěvy se liší podle počtu otevřených částí, obvykle je to 5-7 eur.

Z Manaroly jel vlak v 15:54 přes La Spezia, kde se přestupuje a v Pise jsme byli 17:27. Jízdenka stála 11 eur/1 osoba.

V Pise jsme se ubytovaly v jiném hotelu než první noc, což jsme později zjistily, že byla chyba. Hotel Terminus & Plaza stál 3.501 Kč/4 osoby se snídaní.

Tip na skvělou zmrzku v Pise:

Gelateria il Cremino

Od Piazza Vittorio Emanuele II se vydáte ulicí Corso Italia do historického centra a po pravé straně budete mít podchod do obchůdku se zmrzlinou.

Tip na příjemnou restauraci v Pise:  

Lo Sfizio

Přejděte most Ponte di Mezzo do centra a pokračujte hlavní ulicí Borgo Stretto a po necelých 200 metrech uvidíte po pravé straně restauraci Lo Sfizio, kde je naprosto skvělý personál, výborné víno i jídlo.

Šestý den

Po snídani přesun na letiště, odkud jsme v 11:45 odlétaly.