Dánsko

Dánsko není jen Kodaň s Malou mořskou vílou

Měna: Dánská koruna DKK, 1 DKK = 3,4 Kč

Cesta

Pokud pojedete autem/autobusem:

Trajekt Puttgarden (Německo) - Rodby (Dánsko). 

Trajekt pluje každých 30 minut a jízdenky zakoupíte přímo na místě nebo na webu. Ceny jsou rozdílné, dle toho, co si zvolíte, tak se koukněte předem na jejich web.stránky: zde

Cesta z Německa do Dánska trvá do 60 minut.

Cesta z Dánska do Německa trvá do 45 minut.

Také dost záleží na počasí a vlnách. 

Jak to probíhá na trajektu: 

Při zaparkování na trajektu, musí všichni vystoupit ze svých aut, autobusů, kamionů apod. a jít nahoru na palubu. Nikdo nesmí zůstat v podpalubí. Dveře se po výstupu zavřou a nepůjdou otevřít dokud nedorazíte do cíle. Až budete vystupovat, koukněte se v jakém jste patře a z jakého východu vystupujete. Je to označený patrem a vstupy písmenem. My jsme třeba nastupovali B4 a podruhé D3. Vy tedy jdete nahoru a tam můžete pobývat ve dvou patrech, spodní je kryté, kde je bankomat, obchody (duty free), restaurace (nebo spíš taková jídelna), kavárna, samozřejmě toalety… a nahoře je posezení jak venku tak uvnitř. Místa je dost, tak si určitě sednete. Když se loď blíží k pevnině, v lodi to hlásí do mikrofonu. Všichni se seberou a jdou ke dveřím, odkud vyšli. Opravdu si pamatujte číslo toho vchodu, jinak se vám to bude blbě hledat a auta jsou na sobě zaparkované opravdu na těsno. 

Mapa výletu je na konci článku.

Mons Klint


Vstup: zdarma
Strávený čas: 1,5 hod
S sebou: vodu
První zastávku v Dánsku jsme měli v Mons Klint. Z přístavu tam dojedete asi za 1,5 hod. Dolů jdete po dřevěných schodech (do 500 schodů). Ani nepotřebujete pevnou obuv, tohle se dá zvládnou i v žabkách. Dole, pokud je příliv, tak na pláž nedojdete suchou nohou, musíte si boty sundat a projít přes kameny, ale není to nic náročného. Nahoru se jde už pomaleji, ale všude jsou lavičky a tak můžete odpočívat. Nahoře je muzeum, které bude spíše pro děti, je plné dinosaurů a historie toho, jak útesy vznikli. Restaurace a obchod se suvenýry. 

Co to vlastně je Mons Klint?
Mons Klint je pobřežní útes na východě dánského ostrova Møn, tvořený křídou. Je dlouhý přes 6 km, nejvyšší bod dosahuje výšky 128 metrů nad mořem. Útesy vznikly před sedmdesáti miliony let nahromaděním schránek mikroskopických řas kokolitek, současnou podobu jim daly pohyby kontinentálního ledovce v poslední době ledové. Příkré stěny podléhají často erozi, například v lednu 2007 došlo k rozsáhlému sesuvu na místě známém jako Store Taler, který vytvořil 300 metrů dlouhý poloostrov. Lokalitu navštíví ročně okolo čtvrt milionu turistů.

Vikingské muzeum v Roskilde


Vstup: 160 DKK
Strávený čas: 40 min 
S sebou: není potřeba nic zvláštního.
Z Mons Klint do Roskilde to trvá asi 1:45 min.
Nejprve jsme navštívili vikingské muzeum. Původně jsem nechtěla, ale byla jsem i ve Vasa muzeu ve Stockholmu, tak mě zajímalo, jaké bude muzeum tady. 
Musím říct, že toto muzeum je velké zklamání a Vase nesahá ani po kotníky. Nemusíte tam jít, je to ztráta času a vyhozené peníze, radši si za to zajděte na oběd. Jsou tam jen trosky 6 vikingských lodí a pak taková tmavá část, kde jsou lodě a za vámi plátno a na něm promítají moře a vy si můžete zapůjčit nějaký převlek a vyfotit se přímo na té lodi. Je to zakončené obchodem se suvenýry, kde doporučuji koupit vikingskou medovinu. 

Katedrála v Roskilde - Domkirke


Vstup: 40 DKK
Strávený čas: 1 hodina
Co s sebou: nezapomeňte, že v této katedrále musíte mít zahalená ramena (není to povinnost, ale respekt).
Pokud nejste milovníci katedrál, tak ji zas tak nutně navštívit nemusíte. Je to tedy krásná stavba, uvnitř je to také moc pěkné, ale pokud Vám nic neříká královská rodina a její historie, tak to klidně vynechejte a radši se běžte projít po centru Roskilde, které je tu kouzelné. 
Cihlová Luteránská katedrála započatá kolem roku 1170, která se od 15. století stala tradičním pohřebním místem dánských králů. Celkem je v Roskilde pohřbeno 22 dánských panovníků nadto ještě 17 královských manželek. Katedrála je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

Most přes Velký Belt - Storebæltsbroen


Vstup: při vjezdu na most se platí mýtné - ceny viz fotografie
Jízda: 10-15 minut
Je to visutý most, překonávající průliv Velký Belt mezi městy Korsør a Nyborg a spojující tak dva největší dánské ostrovy, Sjælland a Fyn. Spojení přes Velký Belt, dlouhé 18 km, bylo dokončeno v roce 1998 a zahrnuje čtyřproudou dálnici a dvoukolejnou železniční trať. V západní části z ostrova Fyn na ostrůvek Sprogø, ležící uprostřed úžiny, vedou dálnice i železnice paralelně po nízkém 6 611 m dlouhém mostě, pod východní část úžiny se železnice zanořuje do dvojitého podmořského tunelu, zatímco silnice ji překonává velkolepým visutým mostem, dlouhým 6 790 m.
V současnosti jde o třetí nejdelší visutý most na světě (po mostě Akaši-Kaikjó v Japonsku a mostě Xihoumen v Číně).
Mostovka je široká 31 m a hlavní pole má světlou výšku 65 m, takže umožňuje proplout i největším námořním lodím. Každý den přes Velký Belt projede kolem 24 000 aut.
S výškou pilířů 254 m je nejvyšším mostem Dánska.

Na ostrůvku Sprogo byla dříve ženská věznice. Byly zde ženy, které měly rády sex a pro společnost byly prostopášné, zhýralé a škodlivé. Bylo zde uvězněno až 500 žen, z nichž některé zde strávily sedm let, některé dokonce většinu svého života. Provinily se jen tím, že měly rády sex a užívaly si jej plnými doušky. Kromě toho sem byly zavírány i tulačky, zlodějky či ženy jinak sexuálně nestabilní. Tyto ženy byly v Dánsku nazývány jako volnomyšlenkářky a byly dávány za odstrašující příklad všem mladým dívkám.Vězení založil v roce 1923 lékař Christian Keller. Dnes je ostrov opuštěný, nemá žádné stálé obyvatele.
Původní ostrov byl 4 krát menší. Byl uměle rozšířen kvůli stavbě mostu.

Egeskov

čti: "ésgou"

Vstup: 180 DKK
Otevírací doba: 10:00 - 17:00
Strávený čas: 4-5 hodin (doporučuji ale celý den)

Kvůli tomuhle zámku jsem jela do Dánska. To je taková nádhera!! Celý ten komplex je krásný. Zámek, zahrady a spoustu muzeí. Najdete zde muzeu kempingu, Falck - hasičská auta, zrestaurované kočáry, auta, motorky, letadla a vrtulníky. V zámku je výstava módních doplňků a šatů. Pro děti je v areálu bludiště a velké dětské hřiště.
V komplexu je i obchůdek se suvenýry, kavárny nebo restaurace. 
Určitě doporučuji si vzít mapku u vstupu.
Egeskov je vodní hrad postavený na dubových kůlech, proto ten název Egeskov, který v překladu znamená dubový les. Na zámku žije hrabě s hraběnkou a tak není celý zámek zpřístupněn veřejnosti.

Odense

Odense je třetí největší město v Dánsku a narodil se zde světoznámý spisovatel Hans Christian Andersen. Můžete zde navštívit jeho rodný dům anebo muzeum, které je poblíž domu. Od jeho domu jděte procházkou ke kostelu St.Alban's a naproti němu je katedrála St. Canute's odtud pokračujte kolem radnice do ulice Vestergade, kde je spoustu restaurací, kaváren a obchůdků. 

Frederiksborg

Vstupné: 200 Kč
Strávený čas: 3 hodiny

Zámek nechal postavit Frederik II. v roce 1520 a 80 let na to ho jeho syn nechal strhnout a postavit zámek, který tam stojí dodnes. Je největší renesanční stavbou ve Skandinávii a leží na malých ostrovech uprostřed jezera. V zámecké kapli byli pomazáni všichni dánští králové. V roce 1859 vypukl na zámku požár, který zničil velkou část interiéru. Dnes je zámek využit jako prostory pro muzeum a jsou zde umístěny sbírky Národního historického muzea.

Kodaň

Procházku jsme začali rovnou u Malé mořské víly
Socha je inspirována baletkou, která se zalíbila sochaři. Ta se ale styděla před sochařem svléknout, a tak má sice baletčinu tvář, tělo je ale vytvořeno podle jeho manželky. Socha se několikrát stala terčem vandalů a přišla o hlavu nebo o ruku. Jednou byla dokonce výbušninou oddělena od kamene a shozena do moře. Z důvodu veškerých "napadení" a lezení po soše, sochu posunuli do moře, aby se k ní nikdo nedostal suchou nohou.

Od Malé mořské víly jsme pokračovali podél moře k fontáně Gefion a vedle ní je kostel sv. Albana. U moře uvidíte dva pavilony, které slouží pro královskou rodinu jako "čekárna" na loď. Odtud jsme pokračovali ke kostelu Frederik až k zámku Rosenborg s královskou zahradou. Je v naprostém centru města a jsou v něm Dánské korunovační klenoty a královské šperky. 

Kulatá vež

Za návštěvu také stojí kulatá věž. Uvnitř nejsou schody, ale dlouhá točitá chodba. Např. carevna Kateřina Veliká se nechala nahoru vyvézt koňským spřežením. Dnes tam bývají cyklistické závody. Ze shora máte krásný výhled na celou Kodaň. Cesta nahoru zabere přibližně 3 minuty pěšky. 
Vstupné je 40 DKK. 

Nyhavn

Čti: "ňůháfn"

Přístav s malebnými pestrobarevnými domky je ikonou města. V přístavu doporučuji zakoupit lístky na plavbu lodí. Plavba trvá 1 hodinu a stojí 109 DKK. 

Tivoli

Zábavný park Tivoli jsme nakonec nenavštívili. Co ale mohu doporučit jsou restaurace kolem Tivoli. Je to takové Manifesto jako je v Praze, s tím rozdílem, že většina restaurací je vnitřních. Jmenuje se to Tivoli Food Hall a najdete to zde. Určitě si sem zajděte na jídlo, je tu nekonečný výběr a není to zas tak předražené, jako je zbytek Dánska. 

Mapa Dánska

Mapa Dánska - trasa výletu (přiblížená verze)