Bali - Základní informace

Víza:
Na Bali můžete být 30 dní bez víza a bez poplatku za vstup. Pokud chcete zůstat déle, zaplaťte při vstupu do země (na letišti) 35 USD a pobyt máte prodloužen o další měsíc. 

Let/letenka:
Letenky na Bali jsou od 16.000 
Let trvá minimálně 16 hodin
Asi nejlepší je letět do Malajsie do Kuala Lumpur nebo do Singapuru a poté pak přeletět na Bali. Letenky shánějte na Skyscanner, Kiwi nebo Pelikán

Customs Declaration:
V letadle dostanete k vyplnění „Customs Declaration“, prohlášení o tom, zda něco vezete a údaje o sobě.  

Měna:
Na Bali se platí Indonéskou rupií = IDR
10.000 IDR = 16,4 Kč

Bankomaty:
Rovnou na letišti jsme si vybrali peníze z bankomatu. Pozor – dá se vybrat pouze 2.500.000 IDR, a to maximálně 4x. Mimo letiště vybírejte jen z bankomatů u banky. 

Ubytování:
Na Bali je ubytování za velmi přijatelné ceny. Můžete sehnat pokoj (se soukromou koupelnou a společnou kuchyňkou a bazénem) na měsíc do 10.000 Kč. Nebo si pronajmout celou vilu pro sebe třeba už od 25.000 Kč. 
My jsme si ubytování zarezervovali přes AirBnB na jihu Bali asi 10-15 minut na skútru od pláže. Na 30 dní nás to stálo 33.000 Kč
Pokud chcete soukromí, a ne se každý týden přesouvat, tak tahle varianta je nejlepší. Byla to naše základna, kde jsme si nechávali věci a cestovali jsme s batohem. Vyplatilo se to hlavně při přejezdech na jiné ostrovy, to by bylo s kufrem složitější. 
Pěkné ubytování u pláže je cca od 1500 Kč/noc. 
Ceny se stále zvedají a není to, jak před deseti lety, i tak je to tu stále levné.

Doprava:
Na Bali se jezdí vlevo a provoz je tu velmi hustý. Na pravidla silničního provozu tu moc nedají. 

Jak se tu přesouvat?

  1. Nejlevnější a nejrychlejší doprava po Bali je skútr. Na den stojí 50.000 rupií
  2. Auto – což ale nedoporučuji, kvůli šílené dopravě na Bali. 
  3. Auto s řidičem stojí na 8 hodin 500.000 rupií bez benzínu a poplatků za dálnici apod.
  4. Taxi, Grab a jiní řidiči. Objednáte si je po telefonu nebo přes aplikaci a také si zvolíte, zda chcete jet autem nebo na motorce. Velmi levná doprava.

Sim karta a internet:
Sim kartu jsme si zakoupili cestou z letiště. Řekněte vašemu řidiči, který vás poveze z letiště, aby vám zastavil někde, kde můžete koupit místní sim kartu. Na těchto místech si poté také dobijete kredit nebo internet. Sim karta i s internetem nás stála 150.000 rupií.

Kde nakupovat:

  • Minimart – levný mini market, malý výběr. Seženete tam ale vše potřebné, jako sýr, maso, rýži, nápoje, sušenky, drogerii, apod. 
  • Ithon Mart – levný mini market, malý výběr, ale o něco lepší než v Minimartu.
  • Pepito – velký výběr, za to o něco dražší než jiné markety. Ve větších Pepitech jsou i suvenýry. 
  • LOTTE – něco jako makro, jen k tomu nepotřebujete žádnou kartičku. Je to tam super levný a seženete naprosto všechno.
  • Ace Hardware – elektronika a věci na zahradu, seženete tu třeba gril na terasu.

Trhy:
Musím se přiznat, že na trhy jsme vůbec nechodili, ale pokud bydlíte v jižní části ostrova (od letiště dolů), tak můžu doporučit rybí trh v Jimbaran Bay, nachází se zde: mapa.
Dokonce Vám rybku/mořské plody hned vedle trhu ugrilují anebo si jí vezměte s sebou a můžete si jí ugrilovat u sebe na zahradě. 
Jinak trhy s ovocem jsou snad na každém rohu, a tak nebudete mít o výborné ovoce nouzi. 

Potraviny a stravování:

  • Voda z kohoutku není pitná. Pijte pouze vodu balenou. 
  • Snad nejznámějším jídlem na Bali je Nasi Goreng (smažená rýže se zeleninou, zalité sójovou omáčkou). 
  • Pokud nejste nároční, tak se najíte za méně než 100 Kč. Samozřejmě tu jsou i dražší restaurace. Vyplatí se tu i vařit si sám. My jsme často grilovali na zahradě mořské plody a k tomu si vařili rýži. 
  • Pro náročné doporučuji restaurace v Jimbaran bay, např. AYU Bali Resto. Zajděte si tam na večeři. Ale připravte se na vysoké ceny. My jsme za večeři platili 1.915.000 IDR (3.248 Kč). Poslední ze 4 fotek.

Očkování:
Na Bali není povinné. Buďte ale i tak pozorní vůči volně pobíhajícím zvířatům, jídlu, pití a komárům.
Doporučené očkování: žloutenka A, břišní tyfus, tetanus a vzteklina. 
Repelent: na Bali jsou levnější, účinnější a voňavější. Já jsem používala tento voňavý krém značky Soffell

Bezpečnost:
Bali je stále jednou z nejvíce bezpečných zemí Indonésie. Dejte si pozor na kapsáře a buďte opatrní při výběru z bankomatu. Vybírejte nejlépe u/v bance. 

Pojištění:
Určitě si zvolte pojištění, které Vám pokryje výdaje za lékaře, dále proti krádeži, ztrátu zavazadel a dále, co uznáte za vhodné. 

Počasí:
Na Bali je celý rok teplo a vlhko. 

  • Období sucha (březen–listopad)
  • Období dešťů (prosinec–duben)

PS: Trávila jsem na Bali období 1. – 30.9. 2019 a ani jeden den nám nepršelo. 
 

Svátky: 
Velmi důležitý je svátek Nyepi. Je to den ticha a klidu a zároveň hinduistický Nový rok. Místní věří, že v tento den nad ostrovem krouží zlí duchové a když nikoho neuvidí, tak odletí pryč, proto je o tento den zákaz vycházení (24 hodin)! A to platí i pro turisty! Po setmění si nesmíte ani rozsvítit, aby si démoni mysleli, že ostrov je neobydlený. Nakonec probíhají oslavy a průvody.
V roce 2020 bude tento svátek 25. března od 12:00 – 26. března do 12:00. 

Pláže: 
Bali je hlavně pro surfaře, tak nečekejte krásné dlouhé pláže s klidným mořem pro koupání. Netvrdím, že tam nejsou, jen musíte pečlivě hledat. Určitě si také ohlídejte příliv a odliv. 

Foto: Jimbaran beach

Masáže:
Jsou tu neskutečně levné a možná, že jsme jen byli jen na nesprávném místě (a to jsme šli na doporučení), ale pro nás byli na Bali ty nejhorší masáže, co jsme kdy zažili. Masáž byla nepříjemná a někdy až bolestivá. Snad budete mít větší štěstí:).