Bali - Tipy na výlety

Vodopády, chrámy, zážitky, sport, zvířata a pláže

Vodopády:

  • Vodopád Tukad Cepung 

Je vodopád v jeskyni. K vodopádům scházíte spoustu schodů, pak jdete podél potůčku a pak zase schody. Na tuto trasu nemusíte mít žádnou pevnou obuv. Můžete jít klidně v žabkách. Když sejdete schody, tak vpravo máte mini vodopád. Když se vydáte doleva, tak dojdete k vodopádu v jeskyni. K vodopádům procházíte vodou, tak doporučuji boty do vody. U vodopádu je šíleně turistů. Je tam málo místa a každý chce fotku, tak se lidi tlačí co nejblíže k vodopádu. 

Co s sebou: Boty do vody
Vstupné: 15.000 IDR
Otevírací doba: 6:00 – 17:00
Mapa: zde

  • Banyumala Twin Waterfalls 

Nejkrásnější vodopád, který jsme viděli! Je hodně daleko od turistických míst jako Canggu nebo Kuta. Vyplatí se k němu jít pokud budete na cestě do chrámu na jezeře Beratan (Ulun Danu Beratan) nebo cestou zpátky z Loviny od delfínů. Cesta je z kopce a občas půjdete po schodech a není nijak náročná, takže můžete jít v žabkách. Cestou zpět můžete využít motorky (taxi) za 25.000 IDR. K vodopádu jsme dorazili v 9:15 a bylo tam tak 6 lidí. Voda byla samozřejmě šíleně studená, tak jsme si nezaplavali, ale někteří byli odvážní a do vody skočili. 

Co s sebou: plavky, ručník, boty do vody
Vstupné: 15.000 IDR
Otevírací doba: 7:00 – 18:00
Mapa: zde

  • Bayu Wana Amertha Waterfalls

Jsou to 4 vodopády kousek od sebe. Dva jsou naproti sobě, pak jeden velký nejdál a cestou ještě vodopád ze tří menších vodopádů. Nevím, zda je to nějaký skrytý vodopád, ale potkali jsme jen 2 skupinky návštěvníků. Bylo tam tedy 8 lidí včetně nás, takže jsme se míjeli na cestách a nepotkali se u žádného vodopádu a všude jsme byli sami. Voda je studená, a tak se určitě nevykoupete. Tady nebudete potřebovat boty do vody, všude se to dá zvládnout v žabkách. Cestou zpět se můžete zase nechat odvézt na motorce za 25.000 IDR. 

Co s sebou: plavky a ručník
Vstupné: 20.000 IDR
Otevírací doba: 8:00 – 18:00
Mapa: zde

Chrámy:

  • Ulun Danu Beratan 

Je chrám na jezeře v horách. Bylo tam celkem dost chladno a foukal studený vítr, tak nám byla zima. Bylo zataženo a po horách se nesla mlha. Počasí nám moc nevyšlo. Lidí tam ale bylo opravdu hodně. K jezeru sarong nepotřebujete, je tam ale jedna část, kam vás bez sarongu nepustí. 

Co s sebou: Sarong a klidně lehčí svetřík
Vstupné: 50.000 IDR
Otevírací doba: 7:00 – 19:00
Mapa: zde

  • Uluwatu Temple 

Chrám na skále na jihu ostrova. Běžte tam při západu slunce. U vstupu dostanete fialový sarong s oranžovým šátkem, který si uvážete kolem pasu. Je tu hodně opic a samozřejmě jsou strašně drzé. Našemu řidiči opice ukradla klíče od auta a musel volat šéfovi, aby mu přivezl náhradní :D. 

Vstupné: 50.000 IDR
Otevírací doba: 7:00 – 19:00
Mapa: zde

  • Tirta Empul

Chrám očištění, který je extrémně přecpaný turisty. Snad budete mít větší štěstí a nepotkáte jich tam tolik, co my. Až úplně u chrámu si můžete zapůjčit sarong, který tu je zdarma, ale v tomto sarongu nesmíte vstoupit do vody, na to jsou jiné sarongy za poplatek. Pokud chcete vlézt do bazénku a očistit se, tak si vezměte buď svůj vlastní sarong anebo vpravo od vstupu uvidíte půjčovnu se šatnou na převlíknutí. Pod sarongem si nechte plavky a můžete vyrazit na očistu. Jsou tam celkem tři bazénky, do kterých smíte vstoupit. Voda je studená a plavou v ní velké ryby. Přede mnou šli dva balijci a radili mi, pod které prameny mohu a pod které nesmím vlézt. Takže v prvním bazénku nechoďte pod druhý a třetí zprava. V druhém bazénku můžete pod všechny a ve třetím bazénku jděte jen pod ten první, ze kterého byste se měli dvakrát napít, což jsem teda neriskovala. V dalších se oplachují mrtvé. Turisti i tak chodili pod všechny anebo tak nějak různě. Mokrý sarong se zase vrací u šaten. U východu budete procházet přes trhy a pokud si chcete nakoupit za pár kaček, tak doporučuji projít celým trhem a až ke konci si koupit to, co se vám líbí. My si na totiž na začátku koupili sarongy a na konci trhu nám je nabízeli o polovinu levněji.

Vstupné: 15.000 IDR
Otevírací doba: 8:00 – 18:00
Mapa: zde 

Zážitky:

  • Rýžové terasy

Na Bali je spoustu rýžových teras, které můžete navštívit. My jsme zvolili Tegallalang Rice Terrace. Řidič nás vyhodil u silnice u rýžových teras. Není tam žádný hlavní vstup. Vstupy jsou snad každých 20 metrů. 

Vstupné: 10.000 IDR
Otevírací doba: 8:00 – 18:00
Mapa: zde

  • Zahrada koření Cantik

Do zahrady koření jsme se dostali úplnou náhodou, vlastně jsme jí vůbec neplánovali, ale náš řidič nám to nabídl asi 5x, tak jsme nakonec řekli, že teda jo a byli jsme nadšený! Takže ochutnávku určitě doporučuji! My jsme navštívili zahradu koření Cantik. Nejprve nás provedli takovou docela malou zahradou koření, kde jsme viděli i cibetky v klecích. Vyrábí se tu nejdražší káva na světě – Luwak coffee. Tato káva se vyrábí tak, že cibetka je krmená pouze ovoce, ta pak vykaká bobečky a káva je na světě. Viděli jsme, jak se káva a čaj vyrábí, a nakonec jsme kávu i čaj ochutnali. Celá ochutnávka měla asi 20 druhů kávy a čaje a byla zdarma. Nezahrnovala kávu Luwak, tu si zakoupíte za 50.000 IDR/1 šálek

Vstupné: Zdarma
Otevírací doba: 8:00 - 18:00
Mapa: zde 

  • Kulturní park GWK – Garuda Wisnu Kencana

Kulturní park se nachází na jihu ostrova. Park je velký, a tak na začátku dostanete mapku a harmonogram balijských vystoupení. Cestou potkáte spoustu obchůdků se suvenýry. Buďte připraveni na to, že se v parku hodně nachodíte a tak můžete využít taxi po parku za 30.000 IDR. Nejvyšší socha Garuda Wisnu Kencana měří 121 metrů, a tak se stala nejvyšší sochou v Indonésii. Pokud budete chtít na prohlídku do sochy, tak musíte zaplatit extra 200.000 IDR. Bylo nám ale v muzeu zakázáno natáčet a fotit. Socha byla slavnostně otevřena v září 2018. 

Vstupné: 125.000 IDR (+ 200.000 IDR pokud budete chtít na vyhlídku do sochy GWK)
Otevírací doba: 8:00 – 21:00
Mapa: zde

Sport:

  • Wakepark – Cable Park

Pokud máte rádio vodní sporty a na surf si třeba netroufáte, tak si určitě zajděte do wakeparku, které je kousek od letiště. Park je opravdu nádherný s velmi milou obsluhou. 
Voda je slaná, na dně je písek a většinou na zem dosáhnete. 
Mají tam dva druhy lanovky:

  • Lanovka 2.0 – to znamená, že jezdíte jen tam a zpět. Je to dobré pro začátečníky. 
  • Lanovka, na které jezdíte dokola a zároveň na ní může jet až 8 lidí.

Je také dobré, že lanovka mění každou hodinu rychlost. V 10.h se začíná pomalou rychlostí 26 km/h a od 11.h se rychlost změní na 30 km/h. a takto se to střídá každou hodinu. 
Pokud vás wake nebaví, tak ve stejném parku je i Aqualand.

  • Aqualand

Na vodě jsou skákací „hrady“ a prolejzačky. 
V areálu je také bazén, restaurace, lehátka a sprchy. 

Vstupné: do parku je vstup zdarma, platí se zapůjčení výbavy a jízdy na vleku a vstup na Aqualandu.
1 hodina jízdy stojí 350.000 IDR 
2 hodiny jízdy za 500.000 IDR
Celý den jízdy 700.000 IDR

Pokud na tom už umíte a chcete jezdit i přes skokánky, tak na to si musíte zapůjčit lepší prkno, za které zaplatíte 250.000 IDR
Otevírací doba: 10:00 – 18:00
Mapa: zde
Co s sebou: plavky a osušku. 
Web: zde

  • Wakeboard za lodí

Pokud byste radši zkusili wakeboarding za lodí, tak to si zajeďte třeba na Nusa Dua. Budete muset hoodně smlouvat. Za lodí je wakeboarding dražší a zajezdíte si jen 20 minut.

  • Vodní sporty 

Tady na Nusa Dua si můžete vyzkoušet i další vodní sporty jako vodní skútr, padák, banán a spoustu dalších nafukovacích atrakcí, které neumím ani pojmenovat. 

Mapa: zde
Otevírací doba: kdykoliv při přílivu
Co s sebou: plavky a osušku. 
Ceny: my jsme zkusili padák za lodí pro 2 osoby a 1x wakeboard za lodí a vyšlo nás to na 1.700.000 IDR. 

Zvířata:

  • Delfíni

Pokud chcete vidět delfíny, tak za nimi musíte do městečka Lovina (čti Lufina). Vyplouvá se už v 6:00 ráno, a tak si musíte hodně přivstat. My jsme vyjížděli cca ve 2hod ráno (z Nusa Dua) a asi v 5:20 jsme byli na místě. Vypluli jsme ještě za tmy, na moři je chladno, tak si nezapomeňte vzít alespoň mikinu. Asi po 45 minutách jsme viděli prvního delfína. Následující hodinu jsme jich viděli asi stovky. Byli všude kolem nás.

Co s sebou: něco teplého na sebe
Soukromá loď: 1.000.000 IDR
Čas: 6:00 – 8:00
Mapa: zde

  • Monkey Forest v Ubudu

Opičí les se nachází uprostřed města Ubud. Park má několik vstupů a před vstupy jsou parkoviště, jen si u skútrů na parkovištích nic nenechávejte, jinak vám to opice seberou. U vstupu do parku uvidíte tabule, jak se máte v lese chovat např.: 

  1. Nekoukejte se opicím do očí – provokuje je to
  2. Láhve s vodou si dejte do batohů, jinak vám je opičky ukradnou nebo se o to alespoň budou snažit. 
  3. Před opicemi neutíkejte. 
  4. Pokud na vás opice skočí, tak nekřičte, ona zase sleze.
  5. Opičky nekrmte a ani jim neberte jídlo.

V parku je hodně zaměstnanců, kteří dávají pozor na to, aby opičky nikomu neublížili a mají v ruce prak, kterým po opičkách střílí, pokud na někoho skáčou. Opičky je i přesto mají rádi a chodí k nim pro jídlo. 
Jakou cestu zvolit v parku? Jděte od chrámu do lesa, který je v nižší části. Jde se mezi krásnými stromy, přes most a potok. Je tam sice nejvíc lidí, ale tahle část je opravdu až magická. 

Co s sebou: repelent!
Otevírací doba: 8:30 – 18:00
Vstupné: 80.000 IDR
Mapa: zde

  • Safari

Pokud se vydáte na Safari, tak si na to vemte celý den volna. Je také lepší, když vám tam recepční z hotelu nebo váš řidič udělá den předem rezervaci. Není to ale povinnost. Je to asi kvůli kapacitě safari. Vstupné se liší dle toho, jaký balíček si vyberete. My si vybrali vstup do celé zoo + 1 jízda autobusem safari. Je to vlastně bus pro asi 20 lidí. Je prosklený, takže se z něj blbě fotí nebo natáčí a projíždí mezi zvířátky. Projížďka trvá cca 30 minut. U vstupu do Safari vám prohledají věci a nám třeba zabavili drona a nechali nám ho u nich u vstupu a při odchodu jsme si ho zase vyzvedli. Po vstupu vás odveze autobus k hlavní bráně Safari. Nejprve uvidíte vodní svět a plazi a poté jsou restaurace a přes restaurace se pokračuje až k safari. Probíhají tam také různá vystoupení se zvířátky, ale to jsme nenavštívili. Dokonce se tam můžete projet i na slonech. Na ty tam byla největší fronta, což nás udivilo, že tohle safari podporuje. 

Otevírací doba
Denní Safari: 9:00 – 17:30 
Noční Safari: 18:00 – 21:00
Mapa Safari: zde
Vstupné: na místě od 600.000 IDR dle zvoleného balíčku (vstupenky můžete zakoupit online na tomto odkazu.)
Mapa: zde

Pláže:
Pláže jsme navštěvovali jen ty na jihu ostrova, takže tady pár tipů na pěkné pláže. Ale pozor, choďte tam jen za přílivu!

  • Nusa Dua

Jihovýchod. Vyhlášená jako nejhezčí pláž na Bali. Je tu hodně resortů a v okolí plno restaurací a obchodů. Pláž je dlouhá a je to spíše pro rodiny s dětmi než pro mladý párty lidi. 

Mapa: zde

  • Pandawa Beach

Jih. Sjíždí se k ní ze skály a platili jsme vstupné za auto, cca 5.000 IDR. To už ale nevím jistě. Na pláži si můžete zapůjčit kajaky a nad skálou nad pláží si skočit padákem. 

Mapa: zde

  • Balangan beach

Západ. Pláž pro surfaře. My tam byli při odlivu, takže tam byl klid a minimum lidí. Nad pláží je golfové hřiště.

Mapa: zde

  • Jimbaran beach

Západ. Nádherná pláž přímo u letiště, takže z pláže koukáte na přistávací letadla. Byli tam ale velké vlny, tak nebylo možné se koupat.

Mapa: zde