Ayutthaya

Z Vietnamu jsme přeletěli do Thajska.

1. den 
V 11:10 jsme přiletěli na letiště Don Mueang, které je na sever od Bangkoku, tak jsme se rozhodli, že pojedeme právě do Ayutthayi. Hned na letišti jsme si koupili sim kartu od True Move. Ceny viz foto. Vybrali jsme peníze z bankomatu a šli na vlak. 

Vlakem z letiště do Ayutthayi: Mapa
Vlak nejlépe najdete, když půjdete za značením do hotelu Amari. Je to oranžový svítivý nápis. Vyjedete do 2.patra a tam se dáte takovým tubusem, co vede nad silnicí a kolejemi. Asi v půlce sejdete dolů na nádraží. U okýnka si kupte jízdenku. Don Mueang – Ayutthaya nás stála 11 THB (8Kč) za osobu. Záleží na to, jakým vlakem pojedete. Vlakové spoje a jejich ceny zjistíte zde.
Poté klikněte na Timetables a ve výběru vyberte Timetable. Tam potom napíšete odkud kam chcete a vyjedou vám všechny spoje. Jezdí to každý den stejně. 
Cesta nám trvala asi 45 minut se třemi mezizastávkami. Ve vlaku bylo dost místa a byl celkem čistý. Vypadal jako naše český starý vlaky. 

V Ayutthaye jsme se ubytovali zde: Aiyara House za 1.710 THB (1.238 Kč) za dvě noci se snídaní. Hned na nádraží jsme si vzali tuktuk za 50 bahtů k ubytování. 
Recepční je velmi milý a hned u check-inu vyndal mapu a začal nám ukazovat, co navštívit, kde je noční market, plovoucí market, jak je to daleko, od kolika do kolika je otevřeno. Prostě všechny užitečné informace vysypal z rukávu. Ubytování je prostorné, s klimatizací, ledničkou a televizí. Na delší pobyt, než pár nocí bych to ale nevolila. 

I přes to, že jsme měli celý den před sebou, tak jsme zůstali na pokoji a pracovali až do večera. Na Ayutthayu jsme měli tedy pouze 1 celý následující den. 

2. den
V 11:15 jsme vyráželi na výlet. Na recepci nám zavolali tuk tuk a s řidičem jsme se domluvili, že nám bude k dispozici 3 hodiny za 500 bahtů. Já mu řekla o 3 chrámech, které chci vidět a on navrhl dalších 5. Trošku jsme se zalekli, nechtěli jsme chodit po chrámech až do noci. Za ty 3 hodiny se dá 8 chrámů v pohodě zvládnout i s menším občerstvením. 

Všechny chrámy, co jsme viděli byli jednoduché na procházku. Nečekají vás žádné schody. Jen do jedné pagody jsou schody. Můžete jít v klidu v žabkách. Rozhodně ale nezapomeňte, že musíte mít zahalená ramena a kolena. Nebo si s sebou radši vezměte sarong. Také doporučuji hodně vody. Teplota tu neklesá pod 30 stupňů. Pokud zapomenete, tak to nevadí, u většiny chrámů uvidíte nápoje ke koupi.

Chrámy

  1. Wat Chai Watthanaram

Nádherný chrám u řeky. Je to jeden z těch chrámů, který je dál, mimo centrum. Tak jsme k němu jeli asi 15 minut. 

Byl to královský chrám, kde král a jeho následovníci prováděli náboženské obřady. 

Doslovný název chrámu je:Chrám dlouhé vlády a slavné éry.

Za mě je to ten nejkrásnější chrám. A jelikož je trochu dál než ostatní chrámy, tak tam skoro nikdo nebyl. 

Počet osob v areálu: cca 10
Strávený čas v areálu chrámu: 20 minut
Vstupné: 50 bahtů
Mapa: zde
Otevírací doba: 8:00 – 18:30

     2. Wat Lokayasutharam

Ležící obří Buddha. Je tu vlastně jen ten Buddha a za ním trosky po chrámu. Měří 42 metrů. Socha je zvláštní tím, že nezpodobňuje (jak je obvyklé) Buddhu vstupujícího do Nirvány, ale událost, kdy se stonásobně zvětšil, aby se mohl postavit démonu Rahu

Počet osob v areálu: do 10 osob
Strávený čas v areálu: 15 minut
Vstupné: zdarma
Mapa: zde
Otevírací doba: 8:00 – 16:30

     3. Wat Worachettharam

Hned vedle ležící Buddhy je další chrám. Abyste se dostali k tomuto chrámu, musíte předchozí chrám objet. 

Název chrámu je v překladu:Chrám vznešeného staršího bratra.

Počet osob v areálu: 0 osob
Strávený čas u chrámu: 5 minut
Vstupné: zdarma
Mapa: zde
Otevírací doba: 24/7

     4. Wihan Phra Mongkhon Bophit

Je chrám s červenou střechou a uvnitř je zlatý Buddha. Tento chrám je zdarma a leží hned vedle chrámu Wat Phra Si Sanphet (5.chrám viz níže). Uvnitř uvidíte jednu z největších bronzových plastik Buddhy v Thajsku.  Pochází z 15. století a je 15 metrů vysoká.

Počet osob v areálu: hodně – kolem 100 osob
Strávený čas v areálu: 15 minut
Vstupné: zdarma
Mapa: zde
Otevírací doba: 8:00 – 16:30 (17:00 o víkendu)

     5. Wat Phra Si Sanphet

Když stojíte čelem k chrámu s červenou střechou (předešlý chrám) tak je vpravo.

Chrám byl založen ve 14. století a zpočátku plnil i funkci královského paláce a sídla.

Počet osob v areálu: hodně, ale zde se to celkem rozprostře po areálu. 
Strávený čas v areálu: 15 minut
Vstupné: 50 bahtů
Mapa: zde
Otevírací doba: 8:00 – 18:00

     6. Wat Maha That

Je to chrám s hlavou Buddhy zarostlou ve stromě. Prý se tam dostala tak, že hlava byla ukryta v zemi a jak strom rostl, tak se pomalu dostala na povrch.

Počet osob v areálu: hodně, cca 100 a víc. Hodně se to ale rozprostře po areálu. Nejvíc lidí je u hlavy Buddhy ve stromě.
Strávený čas v areálu: 15 minut
Vstupné: 50 bahtů
Mapa: zde
Otevírací doba: 8:30 – 17:00

     7. Wat Ratchaburana

V tomto chrámu můžete vylézt nahoru do věže. Moc místa tam ale není. Spíš se jen rozhlédnout po okolí a pak zase dolů. Jsou tam netopýři a schody do krypty, do které je zákaz. Za kryptou je mini místnost, ve které jsou pověšené tři obrazy o historii a jaké cennosti zde byli schovány. Na tomto místě se zabili dva bratři, kteří proti sobě bojovali na slonech. Jejich třetí bratr zde nechal postavit na jejich počest tento chrám.

Počet osob v areálu: cca 20 osob
Strávený čas v areálu: 20 minut
Vstupné: 50 bahtů
Mapa: zde
Otevírací doba: 8:00 – 17:00

     8. Wat Thammikarat

Podle legendy král Naresuan porazil barmského prince v souboji a lidé nyní přinášejí do tohoto chrámu kohouty jako oběti, které si dokonce můžete v chrámu zakoupit.

Počet osob v areálu: 5 osob (žádní turisti, pouze místní)
Strávený čas v areálu: 15 minut
Vstupné: 20 bahtů
Mapa: zde
Otevírací doba: 6:00 – 18:00

Noční market
Bang Ian Night Market

Večer jsme zašli na noční trh, který určitě doporučuji. Dobře a levně se tam najíte. Market je jedna dlouhá ulice. Pokud půjdete zleva od parku, tak tam je jídlo pouze do ruky. Pokud půjdete zprava, tak tam máte i posezení a objednáte si klasicky z menu. 
Ovocné šťávy: 10-15 bahtů
Závitky – krabička (pro jednu osobu): 25 bahtů
Smažené koule z: tuňáka, kraba, sýru, atd: 4 kusy/20 bahtů

Mapa: zde
Otevírací doba: 16:00 – 20:30

     3. den

Po snídani jsme vyrazili Uberem do Thai Wakeparku Lumlukka.